2022, Tocht 36

3 tm 16 mei: De grote Holland compleet tocht

14-daagse tocht, waarvan 12 en halve dag effectief gefietst.

Dag 1, Veldhoven-Dongen

Rustig aan gedaan. Halve dag tot aan camping de Groenstraat in Dongen. Via d’n Flaestoren bij Lage Mierde en Tilburg. Geen nieuwe plaatsen, want alleen nog in Brabant gefietst.

Dag 2, Dongen-Schiedam

Op naar Hugo in Schiedam. Eerst prachtig langs het riviertje de Donge noordwaarts. Stukje Biesbosch en twee vergeten Brabantse plaatsen meegepakt; Kille en Peerenboom. Bij Werkendam met de pont naar Boven-Hardixveld. Zigzaggend door gem. Molenlanden. O.a. (de) Kinderdijk bezocht. Met het pontje naar Lekkerkerk de Lek over. Tussen Krimpen en Capelle aan den IJssel de oudste stormvloedkering van Nederland over gefietst.

Dag 3, Schiedam-Schiedam (rondje Westland)

Rondje Westland / Midden-Delfland, weer bij Hugo. Niets dan kassen. Overal kassen.

Dag 4, Schiedam-Lisse

Noordwaarts. Tot aan Lisse gekomen en toen ging mijn velg stuk. Gebeurde letterlijk 50 meter van een fietsenmaker vandaan … 10 minuten na sluitingstijd. Gelukkig kon ik iets verderop op camping het Engeltje terecht. Sowieso mijn eigen domme schuld, omdat ik mijn remblokjes niet op tijd had vervangen. Dan scheurt je velg op een bepaald moment gewoon in. Maar ik heb ervan geleerd.

Dag 5, Lisse-Rijsenhout

Gedwongen rustdag. Uiteindelijk toch nog zo’n 30km gefietst in de namiddag toen mijn fiets weer gemaakt was. Tot aan Rijsenhout gekomen. Mooi stekje aan de Westeinder plassen bij camping Westeinder.

Dag 6, Rijsenhout-Heerhugowaard

Op naar Rens en familie in Heerhugowaard. Eerst nog een stukje om via Vijfhuizen, omdat ik Nieuwebrug vergeten was. Bij de pontsteiger-NSDM de veerboot over het IJ gepakt. Zigzaggend via Zaanstad, Wormerland en Alkmaar noordwaarts. De Zaanse Huisjes nog gezien en nog met een zelfbedieningspontje de Knollendammervaart overgestoken.

Dag 7, Heerhugowaard-De Weere

Richting West-Friesland, dat vanuit hier gezien oostwaarts ligt. ‘s-Ochtends nog even met Rens zijn hond Buddy uitgelaten. Wat later op de ochtend onderweg richting Koedijk en een stukje noordwaarts door de voormalige gemeente Langedijk. Terdiek ook nog meegepakt en daardoor Hollands Kroon nu ook compleet. Uiteindelijk in De Weere uitgekomen bij camping het Stammeland.

Dag 8, De Weere-De Weere (Rondje West-Friesland)

Rondje West-Friesland, zelfde camping. Via Wervershoof, Andijk en Enkhuizen langs het IJsselmeer gefietst. Door Stede Broec naar Hoorn en weer zigzaggend terug naar De Weere.

Dag 9, De Weere-Zunderdorp

Terug zuidwaarts. Zigzaggend wat plaatsen meegepikt in Koggenland en Alkmaar. Daarna via Purmerend richting Landsmeer, waar de gemeente niet zo flauw is met diverse vergunningen. Uiteindelijk op een camping bij Zunderdorp, boven Amsterdam, terecht gekomen.

Dag 10, Zunderdorp-Calslagen

Via de oostkant van Amsterdam verder zuidwaarts langs Duivendrecht en Diemen. Uiteindelijk in Calslagen bij Aalsmeer beland. Nu aan de andere kant van de Westeinder plassen. Gekampeerd bij Peter en Ellie in de tuin, die ik vorig jaar tijdens een andere tocht had leren kennen. Bedankt Calslagen!

Dag 11, Calslagen-Hoogmade

Noord-Holland compleet! De laatste plaatsen van Haarlemmermeer. Ook nog een stuk Zuid-Holland meegepakt door Alpen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Op camping de Freek in Hoogmade uitgekomen.

Dag 12, Hoogmade-Bergschenhoek

Naar Bergschenhoek. Langs de Oude Rijn af, via Zoeterwoude, Hazerswoude en Koudekerk. Dwars door Zoetermeer heen en nog wat plaatsen in Zuidplas en Lansingerland meegepakt. Bij camping het Lansingerland geslapen.

Dag 13, Bergschenhoek-Meije

Op naar Meije, terug noordwaarts. Nu ga ik Zuid-Holland ook compleet fietsen.  Eerst nog een bakkie koffie gescoord bij Tim, die bij de skibaan werkt in Bergschenhoek. Het pontje gepakt naar Ouderkerk aan den IJssel, en aan de oostkant van de Hollandse IJssel noordwaarts. Bij Gouderak weer de pont terug gepakt naar Moordrecht. Noordwaarts via Reeuwijk en Bodegraven. Mooie camping in Meije.

Dag 14, Meije-Veldhoven

Nog maar een paar plaatsen en dan is Zuid-Holland ook compleet. Ik kan ze allemaal meepakken op de terugweg naar huis. Zo’n 160km en daarmee ook de langste dag. Via Gouda naar Bergambacht en met de veerboot de Lek over. Bij Gorinchem de brug gepakt langs de A27. Via Altena en Genderen naar de brug bij Heusden/Heesbeen. Nog twee lieve geiten die even kennis hebben genomen van mijn diner in picnic-stijl. Weer door de Loonse en Drunense duinen, waar het voor de verandering nog licht was deze keer. Oisterwijk, Spoordonk, Oirschot, Eindhoven, over de nieuwe fietsbrug bij de A2, Veldhoven … Thuis!

Een mooie tocht van totaal zo’n 1.200km. Hiermee zal ik mijn gemiddelde dagafstand naar beneden moeten bijstellen. Erg veel wind tegen gehad. De Hollanden waren vrij pittig, vaak druk, maar zeker ook mooi!