Tochten & statistieken

3 mei tm 16 mei:

De grote Holland compleet tocht.

14-daagse tocht, waarvan 12 en halve dag effectief gefietst.

Dag 1, rustig aan gedaan. Halve dag tot aan camping de Groenstraat in Dongen. Geen nieuwe plaatsen, want alleen nog in Brabant gefietst.

Dag 2, op naar Hugo in Schiedam. Eerst prachtig langs het riviertje de Donge noordwaarts. Stukje Biesbosch en twee vergeten Brabantse plaatsen meegepakt; Kille en Peerenboom. Bij Werkendam met de pont naar Boven-Hardixveld. Zigzaggend door gem. Molenlanden. O.a. (de) Kinderdijk bezocht. Met het pontje naar Lekkerkerk de Lek over. Tussen Krimpen en Capelle aan den IJssel de oudste stormvloedkering van Nederland over gefietst.

Dag 3, rondje Westland / Midden-Delfland, weer bij Hugo. Niets dan kassen. Overal kassen.

Dag 4, noordwaarts. Tot aan Lisse gekomen en toen ging mijn velg stuk. Gebeurde letterlijk 50 meter van een fietsenmaker vandaan … 10 minuten na sluitingstijd. Gelukkig kon ik iets verderop op camping het Engeltje terecht.

Dag 5, gedwongen rustdag. Uiteindelijk toch nog zo’n 30km gefietst in de namiddag toen mijn fiets weer gemaakt was. Tot aan Rijsenhout gekomen. Mooi stekje aan de Westeinder plassen bij camping Westeinder.

Dag 6, op naar Rens en familie in Heerhugowaard. Eerst nog een stukje om via Vijfhuizen, omdat ik Nieuwebrug vergeten was. Bij de pontsteiger-NSDM de veerboot over het IJ gepakt. Zigzaggend via Zaanstad, Wormerland en Alkmaar noordwaarts.

Dag 7, richting West-Friesland, dat vanuit hier gezien oostwaarts ligt. Eerst nog via Koedijk en een stukje noordwaarts door de voormalige gemeente Langedijk. Terdiek ook nog meegepakt en daardoor Hollands Kroon nu ook compleet. Uiteindelijk in De Weere uitgekomen bij camping het Stammeland.

Dag 8, rondje West-Friesland, zelfde camping. Via Wervershoof, Andijk en Enkhuizen langs het IJsselmeer gefietst. Door Stede Broec naar Hoorn en weer zigzaggend terug naar De Weere.

Dag 9, terug zuidwaarts. Zigzaggend wat plaatsen meegepikt in Koggenland en Alkmaar. Daarna via Purmerend en Landsmeer op een camping bij Zunderdorp, boven Amsterdam, terecht gekomen.

Dag 10, via de oostkant van Amsterdam verder zuidwaarts langs Duivendrecht en Diemen. Uiteindelijk in Calslagen bij Aalsmeer beland. Nu aan de andere kant van de Westeinder plassen. Gekampeerd bij Peter en Ellie in de tuin, die ik vorig jaar tijdens een andere tocht had leren kennen. Bedankt Calslagen!

Dag 11, Noord-Holland compleet! De laatste plaatsen van Haarlemmermeer. Ook nog een stuk Zuid-Holland meegepakt door Alpen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Op camping de Freek in Hoogmade uitgekomen.

Dag 12, naar Bergschenhoek. Langs de Oude Rijn af, via Zoeterwoude, Hazerswoude en Koudekerk. Dwars door Zoetermeer heen en nog wat plaatsen in Zuidplas en Lansingerland meegepakt. Bij camping het Lansingerland geslapen.

Dag 13, op naar Meije, terug noordwaarts. Nu ga ik Zuid-Holland ook compleet fietsen.  Eerst nog een bakkie koffie gescoord bij Tim, die bij de skibaan werkt in Bergschenhoek. Het pontje gepakt naar Ouderkerk aan den IJssel, en aan de oostkant van de Hollandse IJssel noordwaarts. Bij Gouderak weer de pont terug gepakt naar Moordrecht. Noordwaarts via Reeuwijk en Bodegraven. Mooie camping in Meije.

Dag 14, nog maar een paar plaatsen en dan is Zuid-Holland ook compleet. Ik kan ze allemaal meepakken op de terugweg naar huis. Zo’n 160km en daarmee ook de langste dag. Via Gouda naar Bergambacht en met de veerboot de Lek over. Bij Gorinchem de brug gepakt langs de A27. Via Altena en Genderen naar de brug bij Heusden/Heesbeen. Weer door de Loonse en Drunense duinen, waar het voor de verandering nog licht was deze keer. Oisterwijk, Spoordonk, Oirschot, Eindhoven, over de nieuwe fietsbrug bij de A2, Veldhoven … Thuis!

Een mooie tocht van totaal zo’n 1.200km. Hiermee zal ik mijn gemiddelde dagafstand naar beneden moeten bijstellen. Erg veel wind tegen gehad. De Hollanden waren vrij pittig, vaak druk, maar zeker ook mooi!  

14 mei:

Dagtochtje op en neer naar den Bosch. Samen met Jesper de laatste plaatsen afvinken in de gemeentes den Bosch, Oss en Landerd. Opwarmtocht voor de rest van de zomer.

31 mei tm 6 juni:

De laatste tocht van Noord-Brabant en Zeeland. Twee provincies in één klap compleet tijdens deze 7-daagse tocht. Eerst zigzaggend westwaarts door Brabant, via Suus en Jeroen in Baarle-Nassau en camping de Groenstraat in Dongen (aanrader!) In Zeeuws-Vlaanderen gekomen via Antwerpen … Alles behalve veilig om door België te fietsen. Verder een prachtige tocht met goed weer! Dank ook nog aan de eigenaar van camping de Stropielekker in Zaamslag die ook bij Rijkswaterstaat werkte. Hij wist van alle 42 gehuchten in de gemeente Hulst te vertellen of er wel of geen plaatsnaambord stond (want de gemeente Hulst is fanatiek, maar niet consequent met het plaatsen van borden).

13 & 14 juli:

Op en neer naar Grubbenvorst. Even het noorden van Limburg compleet fietsen en nog een 4 jaar te laat flesje bier cadeau doen bij wat oude bekenden. Veel te laat binnen, omdat ik op m’n bek was gegaan in de regen en daardoor nog even bij Manon langs moest in het ziekenhuis van Roermond.

23 tm 25 juli:

Op en neer naar Amersfoort en het Gooi verkennen. Op bezoek bij Be tijdens deze 3-daagse tocht vol met pech. Niets dan lekke banden, onweer en zeer late binnenkomers … Hoe dan ook een groot deel van Utrecht en Noord-Holland compleet kunnen fietsen. Mardi ook nog bedankt voor de koffie!

11 tm 14 augustus:

De laatste tocht door de heuvels van Zuid-Limburg. Ca. 140 nieuwe plaatsen tijdens deze 4-daagse tocht. Met dank aan mijn ouders voor het fungeren als volgwagen zodat ik zonder bagage kon fietsen. Zuid-Limburg was prachtig! Nu ben ik echt in alle plaatsen van het zuiden geweest op de fiets!

31 augustus tm 8 september:

De grote Utrecht/Noord-Holland tocht! In acht en een halve dag naar Texel op en neer en daarbij op de heen en terugweg de resterende plaatsen in de provincie Utrecht doorgefietst. Half kamperen, half logeren bij oude bekenden. Eerste dag rustig aan gedaan tot aan Den Bosch, bij Luc. Dag 2 klein stukje door Gelderland richting camping de Strosteeg in Driebergen-Rijsenburg (aanrader). Maasdriel en Zaltbommel compleet. Dag 3 naar een camping bij Zunderdorp, boven Amsterdam via de Loosdrechtse plassen. Dag 4 naar Sander, Nadine en Zoe in Schagen langs een stukje Markermeer en vanaf Edam noordwestwaarts via Obdam en Heerhugowaard. Dag 5, rondje Texel en Den Helder compleet gereden. Dag 6 Hollands Kroon tot aan den Oever compleet gereden op Terdiek na. Weer in Schagen beland. Dag 7 naar een camping in Uitgeest via de kustlijn van Callantsoog tot Castricum. Dag 8 onder Schiphol en Amsterdam door naar Daan en Danielle en de kids in Nederhorst den Berg. Dag 9, de langste dag, +200km. (M’n gemiddelde afstand per dag begon ook al terug te lopen, dus deze krikt dat weer een beetje op.) Zigzaggend zuidwaarts, 15 resterende plaatsen in Utrecht compleet gereden en vanaf Willige Langerak nog zo’n 100km naar huis zonder ook maar één nieuw bordje … In het holst van de nacht, midden door de Loonse en Drunense duinen. Om 4:30 uur was ik thuis. Zeer moe, maar zeker voldaan. Volgend jaar Noord-Holland compleet dan maar.

2 tm 4 oktober:

Op en neer naar Spijkenisse tijdens deze 3-daagse tocht. Op zaterdag heen, op zondag de omgeving grotendeels compleet gereden en op maandag weer terug gefietst. 420km totaal. O.a. Hoeksche Waard helemaal compleet. Feitelijk alles van Zuid-Holland onder de Maas. Ook nog op Tiengemeten geweest met de pont, maar helaas niet echt kunnen zien omdat ik weer door moest. Ik kom nog een keer terug. Theo, Belinda en de rest van de familie, bedankt! Tek kotek kotek!

13 & 14 april:

De bedoeling was om Mardi in Ingen weer op te zoeken in een meerdaagse tocht. Helaas bleken alle campings onderweg nog dicht vanwege de pandemie … Na een nacht wildkamperen uit noodzaak, ben ik de volgende dag weer omgedraaid richting huis.

7 tm 9 augustus:

Op en neer naar Wijk aan Zee tijdens een hittegolf. Via de gemeente Altena, het oosten van Zuid-Holland en Pascal en Oscar in Amstelveen naar Jeroen gefietst, die bij strandpaviljoen Timboektoe werkte. Heerlijk op het strand geslapen en ook nog een poging surfen gedaan tijdens mijn verblijf.

22 & 23 augustus:

Oost-Brabant en Noord-Limburg verder verkennen. 2-daagse tocht door omgeving Boxmeer en Venray. Lekker met een tentje op de camping.

27 tm 30 augustus:

Zuid-Limburg grotendeels verkend tijdens deze 4-daagse tocht. O.a. de gemeentes Vaals, Simpelveld en Gulpen-Wittem compleet gefietst. Nog nooit zoveel wielrenners op een heuvel gezien. Ik was de enige pakezel op een Koga in de verre omtrek …

12 & 13 mei:

Op en neer naar Ingen. 2-daagse tocht, bij Mardi op bezoek. Groot deel van gem. West-Betuwe en Buren compleet gefietst. Leuk stuk langs de Nederrijn/Lek gefietst.

3 & 4 augustus:

Op en neer naar Arcen. 2-daagse tocht, bij Mathias op bezoek op het vakantiepark.

16 tm 19 augustus:

Gelderland en Utrecht omgeving verkennen: 4-daagse tocht. Westerhoven-Tiel-Apeldoorn-Driebergen-Westerhoven. In Apeldoorn weer bij de Boltjes overnacht. Kristel, bedankt voor de koeken en snacks. Minicamping Tussen de Dijken in Tiel was ook een zeer mooie locatie aan de Waal. Gezellig volk daar!

15 tm 22 juni:

Op en neer naar Zeeland. 8-daagse tocht. Groot deel van West-Brabant en Zeeland compleet gefietst. Helaas Zeeuws-Vlaanderen deze tocht niet helemaal kunnen voltooien. Via Vlissingen met de boot naar Breskens en met de lijnbus van Terneuzen weer terug door de Westerscheldetunnel (waar je dus niet doorheen mag fietsen). De rest van het jaar helaas nauwelijks gefietst i.v.m blessureleed.

9 tm 11 april:

Van Zandvoort via Amstelveen naar huis. 3-daagse tocht van het vakantieadres waar we op dat moment verbleven met de familie. Kuststreek verkend van Bloemendaal tot aan Castricum. Overnacht bij de fam. Wolf in Amstelveen.

6 & 7 mei:

Noord-Limburg de eerste keer wezen verkennen. 2-daagse tocht. Met pech gestrand in Grubbenvorst, waar ik mocht wedding crashen bij Chris en Saskia! Meest epische tocht ooit! Bedankt beste mensen! En lieve hond Hertog natuurlijk!

15 & 16 mei:

Met een hele grote omweg naar Rotterdam. 2-daagse tocht, bij Hugo op bezoek. Groot deel van Goeree- Overflakkee compleet gereden. Tevens record afstand op 1 dag gefietst: 254 kilometer!

25 tm 28 mei:

Naar Zeeland gefietst, waar mijn ouders op dat moment op de camping stonden met de camper. 3-daagse tocht. Op zondag een groot deel van Schouwen-Duiveland verkend en de gemeente Tholen compleet gereden. Daar is dus werkelijk niks loos op “de dag des Heres”.

21 & 22 juni:

Mijn fiets op het vliegtuig meegenomen naar Portugal. In een 2-daagse tocht van het vliegveld in Faro naar Aljezur aan de oceaan gefietst, Jeroen opzoeken. Dank ook nog aan Donato voor de prachtlocatie om te verblijven. Terug naar het vliegveld maar met de auto met Jeroen meegereden. Portugal is vrij onveilig op de fiets … Op de heenweg heb ik nog een half uur moeten wachten tot een vierbaans 100-weg vrij was, omdat er een uit de kluiten gewassen cactus het fietspad (lees: vluchtstrook) blokkeerde. Op mijn vraag aan een Portugese agent of ik eigenlijk wel op de vluchtstrook mocht fietsen, kreeg ik te horen: “It’s not forbidden. But it’s also not wise.” … Sim

19 tm 25 augustus:

Naar Groningen op en neer. Vlagtwedde en Winschoten omgeving wezen verkennen. Via Emmen en Coevorden weer terug. 7-daagse tocht. O.a. op de terugweg bij een aardige familie in Didam in de tuin mogen kamperen. Zij wisten me te vertellen dat er in hun deel van Gelderland ook carnaval wordt gevierd. Alaaf!

Vanaf dit jaar zou je kunnen zeggen dat het echte plaatsenjagen serieus is begonnen.

14 & 15 maart:

Op en neer naar Utrecht. 2-daagse tocht. Bij Luc op bezoek.

3 tm 9 april:

Rondje NL over de Afsluitdijk (samengevat in de video op de homepage). 7-daagse tocht, zonder kampeerspullen. Onderweg bij een hoop bekenden overnacht. Westerhoven-Apeldoorn-Klatering-Leeuwarden/Harlingen-Velserbroek-Woerdense Verlaat-Westerhoven … Veel regen en storm. Ook nog met pech gestrand in Harlingen. Dank aan Arnold en Marcel voor de noodhulp. En fietsenmaker Jelle Dijkstra natuurlijk. April doet wat ie wil …

11 & 12 mei:

Op en neer naar Spijkenisse, bij Sarah, Jeffrey en de kids op bezoek. 2-daagse tocht. Groot deel van West-Brabant en Beijerland verkend.

25 tm 30 juli:

Kleiner rondje NL via de Afsluitdijk, andere route binnendoor. 6-daagse tocht. Via de Betuwe, Apeldoorn, de Noordoostpolder en Súdwest-Fryslân naar de Afsluitdijk gefietst en langs het IJsselmeer langs het hele rijtje toeristenplaatsen dat op -dam eindigt weer terug. Uiteraard nog even de dijk naar Marken afgefietst voor 1 bordje. Richting huis via Stichtse Vecht en Utrecht. Bij Aalst (Gelderland) het pondje terug naar Brabant gepakt.

27 augustus:

In 1 dag naar Malmedy (België) door Limburg, ca. 200km. Met de auto weer terug gelift met oude bekenden. Vroeg vertrokken en voor het donker binnen.

13 september:

Klein rondje Brabant. Via Baarle-Nassau richting Breda en bovendoor weer terug oostwaarts over Waalwijk.

22 tm 24 september:

Naar Apeldoorn; deel Gelderland en Overijssel wezen verkennen. 3-daagse tocht. Bij de familie Bolt op bezoek.

23 tm 25 oktober:

Naar Rotterdam en Amstelveen via Hoek van Holland en Den Haag. 3-daagse tocht. Op bezoek bij Hugo en familie Wolf. Koffie gehad in Maassluis bij John. Topsquash is the best!

4 tm 11 juli

Van Beilen, Drenthe naar Reims, Frankrijk voor stichting The Ride on Education. Van de 8 dagen totaal 7 dagen gefietst , waarvan 3 dagen door Nederland. Met zijn allen o.a. gekampeerd in Westerhoven bij de sporthal. Mooie herinneringen nog aan Arie op die Franstalige camping.

5 tm 12 juli

Van Beilen, Drenthe, naar Silkeborg, Denemarken voor stichting The Ride on Education. Van de 8 dagen totaal 7 dagen gefietst, waarvan 1 dag door Nederland. Schleswig in Duitsland was mooi!

11 & 12 mei

Op en neer naar Delft, bij Luc op bezoek. 2-daagse tocht. Op een oude Peugeot wielrenfiets. Vrijwel alle plaatsen op deze route heb ik nadien nogmaals bezocht tijdens mijn latere tochten. Op de muur van de wc in dat studentenhuis zou nog kunnen staan “Robin de fietser was hier”

18 & 19 juni

Op en neer naar Rotterdam, bij Hugo op bezoek. 2-daagse tocht. Op een geleende stadsfiets. Ik kan me nog een gigantische emmer Nutella herinneren in het studentenhuis.

Helaas niet gefietst dit jaar.

1 mei tm 7 mei

Met Hugo naar Basel, Zwitserland. 7-daagse tocht. Op een geleende stadsfiets en een erg onpraktisch te vervoeren “gooitent”. Mooie tocht, door de Ardennen, de Vogezen en langs de Moezel. Met het vliegtuig weer terug van Basel naar Düsseldorf. Meest leerzame tocht ooit. Totaal onvoorbereid, ongetraind, verkeerde materiaal en niks dan wildkamperen en improviseren. Thanks Hugo voor de ondersteuning. Zonder jou had ik waarschijnlijk nog steeds in dat junkenbos bij Nancy gelegen …

14 tm 21 augustus

Eerste rondje Nederland, uit verveling ontstaan. 8-daagse tocht. Op een oude studentenfiets met terugtraprem en een backpackersrugzak met kapotte tent. En mijn allereerste smartphone destijds (iPhone 3G). De kaart van Nederland op zakformaat! Tegenwoordig heel normaal, maar voor toen een unicum! Let’s go!

Statistieken:

Aantal dagen gefietst, Nederland: 126
Aantal dagen gefietst, buitenland: 19
Totaal aantal dagen gefietst: 145

Aantal km gefietst, Nederland: 17.010*
Aantal km gefietst, buitenland: 1.710*
Totaal aantal km gefietst: 18.720 km*

Grootste afstand in 1 dag: 254 km
(15-05-2017)
Meeste aantal plaatsen in 1 dag: 58
(12-08-2021)

Totaal aantal plaatsen bezocht in Nederland tot dusverre: 2.146

* Ik had ooit een heuse kilometerteller. Echter bleek ik een aantal keer halflege batterijen te hebben gekocht, omdat ze steeds na een uur leeg gingen. Ook nog een tijdje Strava geprobeerd, maar in combinatie met navigatie en camera vreet dat onderweg teveel stroom. Het aantal kilometers is een vrij grove schatting van gem. 135km p/d in Nederland en 90km p/d in het buitenland. Om dit exact te weten te komen, zou ik al mijn routes moeten reconstrueren, wat in Google maps al vrij lastig is vanwege het maximale aantal tussenstops van 9 … Tips zijn welkom: robin@robinfietst.nl

<- Terug