Tochten & statistieken

29 april tm 8 mei:

De Friese Wadden, deel 1. Tiendaagse tocht naar Terschelling en Vlieland. Op de heen- de terugweg de resterende plaatsen in Flevoland compleet gereden.

Dag 1

Wederom rustig aan begonnen aan de tocht op de eerste dag, zoals nu een beetje gewoonte begint te worden. Via Oirschot en Boxtel naar Den Bosch. Daar nog even koffie gedronken en geluncht bij Luc en weer verder door richting het noorden. In Maasdriel nog wat kersverse witte bordjes gefotografeerd die de gemeente er vorige jaar heeft geplaatst. Grappige plaatsnamen ook; Rome, Californië, Veluwe … door het land van Maas en Waal en nog net de laatste pont van Wamel naar Tiel gehaald. Daarna het veer van Eck en Wiel naar Amerongen en uiteindelijk op een camping bij Renswoude beland, waar Hugo op me wachtte met zijn parachute … en een koud biertje.

Dag 2

Eigenlijk zou ik vanuit hier verder naar het noorden moeten, via Flevoland richting de Friesche Waddeneilanden. Ik besloot echter een tochtje door het noordwesten van protestants Gelderland te maken, zodat ik daar alvast een deel compleet heb. Flevoland moet wachten tot morgen. De eindbestemming voor vandaag is Apeldoorn, via het uitgestrekte bosgebied bij Radio Kootwijk. Apeldoorn is voor mij een bekend en centraal logeeradres bij ome Roel en tante Frieda. Bedankt maar weer luitjes! 

Dag 3

Vanuit Apeldoorn nu maar noordwaarts. Door Vaassen en bij Elburg richting Biddinghuizen. Een flink stukje heen en een flink stukje weer terug voor één bordje. Daarna via Kampen weer terug in Flevoland, maar nu in de Noordoostpolder. Aldaar van Ens naar Bant, via Kraggenburg, Marknesse en Luttelgeest. Het begon al donker te worden, maar gelukkig stonden mijn ouders al met de camper in Lemmer, waar we elkaar zouden treffen. Zij hadden alvast een plekje voor mijn tent gereserveerd, zodat ik lekker rustig aan kon doen. Thanks pap en mam!

Dag 4

Fryslân! Mijn ouders besloten door te rijden naar Harlingen met de camper. Ik zou er 2 dagen over doen om daar te komen. Mijn stop voor vandaag is Hindeloopen. Voordat ik naar Terschelling en Vlieland ga, wil ik eerst een groot deel van het westen van Friesland compleet fietsen. Het is mooi hier! Overal water, oude hoeves en nostalgische dorpjes. Ook nog langs werelderfgoed het Woudagemaal gefietst. Dit is het oudste, nog werkende stoomgemaal ter wereld.

Dag 5

Op naar Harlingen, waar ik morgen en overmorgen de boot naar Terschelling en Vlieland zal pakken. Eerst richting Workum. Bij Lytse Gaastmar nog met een klein, oud pontje het water over. De schipper was erg aardig, net als zijn hond. Verder door Bolsward en noordwaarts door Witmarsum. Ruim op tijd op de camping, vlak aan de Waddenzee. Hoi pap en mam! Jullie hier?

Dag 6 

Terschelling. Ondanks dat het verder varen is dan Texel, vind ik het hier wel mooier. Terschelling is wat lang gestrekter dan het bollere Texel. Veel plaatsen liggen aan de zuidkant, terwijl het strand vrijwel de gehele noordkant bedekt. Het midden bestaat uit vele duinen en bossen. Het weer zit aardig mee vandaag. Niets dan zon! Ik fietste oostwaarts richting Oosterend. Helaas was het bordje Striep/Seeryp, dat er ooit heeft gestaan, verdwenen. Vanuit Oosterend fietste ik noordwaarts richting het strand waar een lekkere koude limonade en de lunch op me wachtten. Prachtig fietsen door de duinen, ging ik weer zuid-westwaarts. Een efficiënt rondje, maar niet de langste route. Ik kom nog een keer terug, maar dan langer dan een middagje.

Dag 7

Vandaag op de boot naar Vlieland. Deze overtocht duurt een stukje langer dan de boot naar Terschelling. Op heel Vlieland is maar 1 plaatsnaambord te vinden; Oost-Vlieland. Toch een mooi ochtendje uit geweest. Vlieland ben je zo rond gefietst. De haven, een uitkijktoren, de vuurtoren, wat bos, wat strand en een leuke winkelstraat. Lekker weg van de drukte in de rest van NL. Rond de middag was ik alweer terug in Harlingen. De mensen van rederij Doeksen keken me verbaasd en bijna teleurgesteld aan. Dat was blijkbaar het kortste retourtje Vlieland dat een toerist ooit heeft gedaan. Ik zat langer op de boot, dan op Vlieland. Na de lunch met mijn ouders in Harlingen, fietste ik verder richting Sneek. Daar wachtten zij wederom op me met de camper. Ameland en Schiermonnikoog zullen moeten wachten tot aan mijn volgende tocht in september.

Dag 8

Het is langzaam wel weer tijd om terug te gaan naar het zuiden. De eindbestemming voor vandaag ligt in Overijssel in het plaatsje Kuinre. Het landschap onderweg is Friesch. Overal in Friesland staan oude stelpboerderijen. Deze zijn te herkennen aan de 2 verschillende kleuren dakpannen; zwart voor het voorste woongedeelte en rood voor het achterste stalgedeelte. Een erg kenmerkend beeld. 

Dag 9

De resterende plaatsen van Flevoland ga ik vandaag fietsen. Van Kuinre gaat het richting Emmeloord en via het werelderfgoed Schokland richting Lelystad. Daar lag een oude VOC replica in de haven waar ik ooit over gelezen had. Van Lelystad besloot ik de N-weg naar Almere te volgen, langs de Oostvaardersplassen. Helaas zag ik het natuurgebied steeds van een afstand liggen. Misschien had ik een mooiere route kunnen omfietsen, maar vandaag wordt sowieso al een lange dag. Na Almere staat de eindbestemming voor vandaag, Zeewolde, namelijk ook nog op het programma. Almere is trouwens een rare stad met rare mensen. Iemand vroeg me nog of ik “flakka” wilde kopen. Nee bedankt, ik hou het bij koffie en een worstenbroodje.

Dag 10

Op naar huis! Zoals inmiddels ook gewoonte begint te worden, is de laatste dag ook de langste dag. Omdat ik geen camping meer hoef te plannen, kan ik zo laat thuiskomen als ik wil. Diep in de nacht begint een beetje de norm te worden. Alles onder de Maas kan ik blind fietsen, zonder navigatie. De rit vertrekt dus uit Zeewolde en gaat via Harderwijk richting Barneveld. Zigzaggend pikte ik zoveel plaatsen mee als ik kon. Ik twijfelde waar ik de Waal zou oversteken. Uiteindelijk werd het nog een stukje om, via Hoenderloo, Arnhem en Nijmegen. Zo kon ik mooi nog een stukje Veluwe meepikken. Bij Heumen de Maas over en vanuit daar via Volkel en Gemert naar Veldhoven. Het was weer een mooie tocht! Morgen maar eens uitslapen.

15 mei tm 23 mei:

In 9 dagen van Veldhoven naar Zell am Ziller in Oostenrijk gefietst. 885km totaal.

Op de fiets naar Oostenrijk. Normaal heb ik geen inspiratie om echte verhalen te gaan schrijven onderweg, maar deze keer is anders. Zodra ik in Duitsland de grens over fietste, moest ik al gelijk de Brauereistraße volgen en toen wist ik het al. Dit wordt een dorstig cultuurreisje! 

De route zou vrij mooi moeten zijn. Een heel groot stuk langs de Rijn van bijna 200km en daarna een beetje stad en een hoop ongerepte natuur vol uitdagende klimmetjes. Ik ben trouwens ook erg blij met mijn nieuwe, knalgele tassen. Mijn moeder vond dat dat veiliger was, maar ik vind het vooral leuk dat ik nu iedere Duitse postbode kan groeten met de woorden “Hallo Kollega!” (Aftermath: Ze groetten ook allemaal vrolijk terug.)

Dag 1

Ik heb maar weer besloten rustig aan te doen op de eerste dag. Ik kom tot aan camping biej de Vogel in Montfort, vlak voor de Duitse grens. Veldhoven, Waalre, Aalst, langs de hut van Mie Pils de A2 over, Heeze, Sterksel, Maarheeze, Weert, Swartbroek, Ell, Hunsel, Ittervoort, Thorn, Wessem, langs de A2 de Maas over, Maasbracht, Brachterbeek, Montfort. Tot aan Maasbracht heb ik zonder navigatie gefietst. Dit stuk kan ik onderhand wel dromen. Heerlijk geslapen op de camping. Bedankt ook nog voor de sponsoring! Ook leerde ik hier een andere bikepacker kennen uit Haule, Friesland. IT-er, in de vijftig (zou je niet zeggen) en een sjieke Santos fiets. Sorry man, ik ben helemaal je naam vergeten. Goed gesprek sowieso!

Dag 2

Fietsend door Duitsland vallen je meteen een paar dingen op. Duits straatmeubilair bijvoorbeeld. De meeste lantaarnpalen, prullenbakken, hekjes en balustrades zien eruit alsof ze al een eeuw staan weg te rotten. Hoe dan ook, het staat er nog steeds en zolang als iets staat, is het voor een Duitser degelijk en blijft het dus staan. Het lijkt soms net of je door België fietst, maar dan degelijker. Misschien zouden ze in onze buurlanden eens een ministerie voor straatmeubilair op kunnen richten?

Duitsers houden trouwens ook van graffiti. Hele lelijke graffiti waaruit blijkt dat er in Duitsland zeker ook Engels wordt gesproken. En volkstuintjes, daar houden ze ook van die Duitsers. Waar in Nederland ome Rinus zijn volkstuintje vol heeft staan met groenten, hebben die Duitsers het anders ingericht. Complete terrassen met overkapping, caravans en Duitse vlaggen, zodat de hele familie gezellig één prei kan zien groeien. Ziet u een paar honderd Duitse vlaggen? Dan zit er een volkstuin. Vaak gesitueerd in de buurt van een OBI en een Hornbach. Bij de Hornbach in Duitsland kunt u naast verf in spuitbussen ook goed terecht voor buitenmuurverf in diverse pastelkleuren. Althans, dat gok ik zo.

Aan het einde van de tweede dag, bereik ik via Bonn, de oude hoofdstad van de BRD, de Rijn. 

Dag 3

Nu zou het mooi moeten worden en dat werd het ook. Wat een prachtige route langs het water! Overal biergartens en historische dorpjes. Niets dan interessante geschiedenis. De brug bij Remagen bijvoorbeeld. Daarvan staat nog een peiler aan de westelijke oever van de Rijn, samen met het vredesmuseum. Deze Rijnbrug viel als enige ongeschonden in de handen van de geallieerden. Echter stortte hij een paar maanden na de oorlog ineens plots in. Het verhaal achter die eenzame brugpeiler is dus anders dan men zou vermoeden bij het eerste aanzicht.

De route gaat verder zuidelijk. Onderweg leerde ik Peter kennen, die op de fiets op weg is naar Kroatië. Peter komt uit Dordrecht en hij moet gedacht hebben: Hoe verder weg van Dord, hoe minder rot het wordt. Onderweg komen we elkaar nog twee keer tegen. Goeie reis Peter! Je bent een topgozer! En bedankt voor de sponsoring! 

Ook kom ik langs de plek die ik als kind nog ken van Bassie en Adriaan. “In het midden van de Rijn, waar zingen gevaarlijk was, wijst de haan van Lamberti vanuit de troon naar het pakje.” De koningsstoel is een uitkijkplek op een heuvel. Vanuit hier kijk je uit over de Rijn, en zie je de haan van de Lambertikerk naar een kasteel wijzen aan de andere kant van de Rijn.

Dag 4 

Ik had weer niet goed in mijn agenda gekeken. Het is Hemelvaartsdag, ook in Duitsland. Dat betekent dat alle winkels dicht zijn, net nu ik voorraad nodig heb. Dan maar currywurst bij een biergarten onderweg. Het is prachtig mooi weer vandaag en wat doet een Duitser als hij vrij is met mooi weer? Juist! Met een bolderkar vol bier en een geluidsinstallatie feestvieren langs de Rijn. Er is werkelijk geen doorkomen aan. Overal lopen Duitsers met bolderkarren op het voetspad. Om de 20 meter moet ik “klingelen” in de hoop dat ze een beetje plaats maken. Erg lastig, want Duitsers zijn over het algemeen ook nog eens vrij breed. Met toch nog 80km in de benen eindig ik uiteindelijk op een camping ten noorden van Darmstadt. Hier zit ook een “top rated” Italiaans restaurant en dat was zeker niet gelogen. Heerlijke afsluiter van de dag.

Dag 5

De route gaat via Darmstadt en Mannheim verder zuidwaarts. Daartussen ligt het prachtige dorpje Lorsch en erg veel bosomgeving. Ik moest ook weer eens wachten op een Duitse spoorwegovergang. Neem gerust een goed boek mee als u moet wachten om een Duits spoor over te steken. Jozef wat duurt dit lang. Je komt letterlijk aan bij een slagboom die al gesloten is. Geen lampen, toeters of bellen. Geen andere mensen … alleen een gesloten slagboom. Je vraagt je af: Hoe lang is die boom al dicht? Gaat ie ooit nog open? Komt er überhaupt nog een trein? Moet ik op een knop drukken? Zou ie vastgeroest zijn? Weten de Duitse autoriteiten überhaupt van het bestaan van deze slagboom? … Terwijl ik sta te wachten, google ik naar alternatieve routes met een brug of een tunneltje. Dan plots dienen zich andere wachtenden aan. Zij staan erbij te wachten alsof het de normaalste zaak ter wereld is dat een slagboom al ruim een kwartier naar beneden staat zonder dat er ook maar één trein voorbij is gekomen. Dan, eindelijk, een trein! Hij is voorbij en ooooh. De slagboom blijft dicht zitten. Het duurt uiteindelijk 5 minuten en nog een trein voordat er overgestoken mag worden. Applaus!

Dag 6

De rit begint met erg veel bos. Ik moet nu toch iets meer oostwaarts aanhouden en de route stuurt me verder, dwars door Stuttgart. Na het bos volgt meer dan 50km niets dan ghetto en industrie langs de rivier Neckar. Het centrum van Stuttgart is alles behalve fietsvriendelijk. Toch wil Stuttgart zich als groene stad profileren, merkbaar aan de vele huurfietsen en elektrische stadsstepjes. Bonn, Wiesbaden, Darmstadt en Mannheim waren allen goed te doen op de fiets. Maar als je niets meer te verliezen hebt en het leven niet meer ziet zitten … ga dan eens fietsen in Stuttgart. 

Dag 7

Ik word wakker op een camping aan de voet van het middelgebergte Schwäbischen Alb. Gisteren al de eerste klimmetjes in de benen en vandaag zouden de bergetappes echt moeten gaan beginnen. De weg naar Ulm is steil en uitgestrekt, dus ik moet genoeg te eten meenemen. De supermarkt was weer eens gesloten, want Sonntag. De bakker was gelukkig wel geopend. Bij de Aldi viel me trouwens op dat er een Aldi-Süd is. Zou er dan ook een Aldi-Nord zijn? Jawel hoor. Wat googelen leert me dat Aldi eigenlijk niet 1 concern is, maar 2. De broers die het ooit erfden, konden het niet eens worden met elkaar en zo is het bedrijf Aldi opgesplitst in Aldi-noord en Aldi-zuid. Hebben die Duitsers het tóch weer voor elkaar om het land windrichtingtechnisch in tweeën op te delen! Fabelhaft!

Op weg naar Ulm dus. Een stad aan de Donau en tevens de geboortestad van Albert Einstein. Maar welke Einstein er de weg naartoe heeft bedacht is mij een raadsel. Ik word dwars door een bos over een wandelpad gestuurd dat alsmaar smaller en steiler wordt. Zelfs zo steil dat het onmogelijk is om met fiets en bagage boven te komen. Ik moet weer terug. Een andere route dan maar. Deze situatie heeft me eindelijk geleerd om dan toch maar op mijn Garmin te vertrouwen. Ondanks dat de Google routes korter zijn, vertrouw ik Google totaal niet meer sinds dat laatste bospad. Ik kom op deze dag door dorpjes gefietst, waar overal op het dorpsplein een hoge paal staat met een kerstboom er op. Wat navragen leert me dat die kertstboom eigenlijk een meiboom heet. Elk jaar proberen dorpelingen in de meiboom te klimmen, waarna er feest wordt gevierd. Er zijn ware klimwedstrijden in deze stellages die rond de 15 meter hoog zijn. Rauf auf den Maibaum!

Dag 8

Door het mooie Beieren fietse ik door bos, heuvellandschappen en kleine gehuchten. Erg veel natuur op deze wederom zonnige dag. Het weer zit tot nu toe reuze mee. Mijn onderarmen en benen beginnen al een aardig fietskleurtje te krijgen. Gelukkig was er wat verkoeling aan de vele kleine riviertjes. Lekker even pootje baden. Vlak voor de avond nog even een lekkere, verse pizza gegeten voor €5,40. Waar zie je dat nu nog? Juist! In Duitsland!

De eindbestemming voor vandaag, is een camping in Peißenberg. Hier leerde ik Olav kennen, die aan het bikepacken was met een vouwfiets en een aanhangertje. Je moet er serieus maar opkomen. Viel Glück Olav!

Dag 9

Nu gaat het dan eindelijk richting Oostenrijkse grens. Helaas begon het vandaag dan toch echt te regenen. Voor het eerst deze tocht komt mijn nieuwe Boerenbond regenpak uit mijn fietstas. Bij een aardbeienstalletje stopte ik om te schuilen. De mevrouw daar was erg aardig en schonk me een pondje heerlijke aardbeien nadat ik vertelde waar ik op de fiets vandaan kwam. Vielen dank!

Nadat ik de grens met Oostenrijk was overgestoken, zag ik overal op de weg kleine, zwarte salamanders. Die komen met honderden tevoorschijn op het moment dat het regent. Ze blijven allemaal doodstil zitten op het asfalt.

De eindbestemming voor vandaag is eigenlijk Gerlos, op een hoogte van ca. 1.250 meter. Helaas was de Gerlospas om en om in één richting afgesloten, vanwege een aardverschuiving door hevige regenval. Het werd afgeraden om daar nu met regenweer te gaan fietsen. Ik besloot daarom tot aan Zell am Ziller op 580 meter te fietsen en van daar uit de bus omhoog te pakken. Ik ben vandaag al op een hoogte van 916 meter geweest in Achenkirch. De weg van daar uit richting het Zillertal ging weer vlammend omlaag naar 563 meter hoogte. Het Zillertal zelf tot aan Zell is aardig vlak.

Na een lekkere Zillertal Weissbier, viel ik moe en voldaan in slaap in mijn chille kamer voor het zomerseizoen. Overmorgen beginnen met werken hier en in september weer 2 weken naar Nederland om de Waddentocht compleet te maken.

3 mei tm 16 mei:

De grote Holland compleet tocht.

14-daagse tocht, waarvan 12 en halve dag effectief gefietst.

Dag 1, rustig aan gedaan. Halve dag tot aan camping de Groenstraat in Dongen. Geen nieuwe plaatsen, want alleen nog in Brabant gefietst.

Dag 2, op naar Hugo in Schiedam. Eerst prachtig langs het riviertje de Donge noordwaarts. Stukje Biesbosch en twee vergeten Brabantse plaatsen meegepakt; Kille en Peerenboom. Bij Werkendam met de pont naar Boven-Hardixveld. Zigzaggend door gem. Molenlanden. O.a. (de) Kinderdijk bezocht. Met het pontje naar Lekkerkerk de Lek over. Tussen Krimpen en Capelle aan den IJssel de oudste stormvloedkering van Nederland over gefietst.

Dag 3, rondje Westland / Midden-Delfland, weer bij Hugo. Niets dan kassen. Overal kassen.

Dag 4, noordwaarts. Tot aan Lisse gekomen en toen ging mijn velg stuk. Gebeurde letterlijk 50 meter van een fietsenmaker vandaan … 10 minuten na sluitingstijd. Gelukkig kon ik iets verderop op camping het Engeltje terecht.

Dag 5, gedwongen rustdag. Uiteindelijk toch nog zo’n 30km gefietst in de namiddag toen mijn fiets weer gemaakt was. Tot aan Rijsenhout gekomen. Mooi stekje aan de Westeinder plassen bij camping Westeinder.

Dag 6, op naar Rens en familie in Heerhugowaard. Eerst nog een stukje om via Vijfhuizen, omdat ik Nieuwebrug vergeten was. Bij de pontsteiger-NSDM de veerboot over het IJ gepakt. Zigzaggend via Zaanstad, Wormerland en Alkmaar noordwaarts.

Dag 7, richting West-Friesland, dat vanuit hier gezien oostwaarts ligt. Eerst nog via Koedijk en een stukje noordwaarts door de voormalige gemeente Langedijk. Terdiek ook nog meegepakt en daardoor Hollands Kroon nu ook compleet. Uiteindelijk in De Weere uitgekomen bij camping het Stammeland.

Dag 8, rondje West-Friesland, zelfde camping. Via Wervershoof, Andijk en Enkhuizen langs het IJsselmeer gefietst. Door Stede Broec naar Hoorn en weer zigzaggend terug naar De Weere.

Dag 9, terug zuidwaarts. Zigzaggend wat plaatsen meegepikt in Koggenland en Alkmaar. Daarna via Purmerend en Landsmeer op een camping bij Zunderdorp, boven Amsterdam, terecht gekomen.

Dag 10, via de oostkant van Amsterdam verder zuidwaarts langs Duivendrecht en Diemen. Uiteindelijk in Calslagen bij Aalsmeer beland. Nu aan de andere kant van de Westeinder plassen. Gekampeerd bij Peter en Ellie in de tuin, die ik vorig jaar tijdens een andere tocht had leren kennen. Bedankt Calslagen!

Dag 11, Noord-Holland compleet! De laatste plaatsen van Haarlemmermeer. Ook nog een stuk Zuid-Holland meegepakt door Alpen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Op camping de Freek in Hoogmade uitgekomen.

Dag 12, naar Bergschenhoek. Langs de Oude Rijn af, via Zoeterwoude, Hazerswoude en Koudekerk. Dwars door Zoetermeer heen en nog wat plaatsen in Zuidplas en Lansingerland meegepakt. Bij camping het Lansingerland geslapen.

Dag 13, op naar Meije, terug noordwaarts. Nu ga ik Zuid-Holland ook compleet fietsen.  Eerst nog een bakkie koffie gescoord bij Tim, die bij de skibaan werkt in Bergschenhoek. Het pontje gepakt naar Ouderkerk aan den IJssel, en aan de oostkant van de Hollandse IJssel noordwaarts. Bij Gouderak weer de pont terug gepakt naar Moordrecht. Noordwaarts via Reeuwijk en Bodegraven. Mooie camping in Meije.

Dag 14, nog maar een paar plaatsen en dan is Zuid-Holland ook compleet. Ik kan ze allemaal meepakken op de terugweg naar huis. Zo’n 160km en daarmee ook de langste dag. Via Gouda naar Bergambacht en met de veerboot de Lek over. Bij Gorinchem de brug gepakt langs de A27. Via Altena en Genderen naar de brug bij Heusden/Heesbeen. Weer door de Loonse en Drunense duinen, waar het voor de verandering nog licht was deze keer. Oisterwijk, Spoordonk, Oirschot, Eindhoven, over de nieuwe fietsbrug bij de A2, Veldhoven … Thuis!

Een mooie tocht van totaal zo’n 1.200km. Hiermee zal ik mijn gemiddelde dagafstand naar beneden moeten bijstellen. Erg veel wind tegen gehad. De Hollanden waren vrij pittig, vaak druk, maar zeker ook mooi!  

14 mei:

Dagtochtje op en neer naar den Bosch. Samen met Jesper de laatste plaatsen afvinken in de gemeentes den Bosch, Oss en Landerd. Opwarmtocht voor de rest van de zomer.

31 mei tm 6 juni:

De laatste tocht van Noord-Brabant en Zeeland. Twee provincies in één klap compleet tijdens deze 7-daagse tocht. Eerst zigzaggend westwaarts door Brabant, via Suus en Jeroen in Baarle-Nassau en camping de Groenstraat in Dongen (aanrader!) In Zeeuws-Vlaanderen gekomen via Antwerpen … Alles behalve veilig om door België te fietsen. Verder een prachtige tocht met goed weer! Dank ook nog aan de eigenaar van camping de Stropielekker in Zaamslag die ook bij Rijkswaterstaat werkte. Hij wist van alle 42 gehuchten in de gemeente Hulst te vertellen of er wel of geen plaatsnaambord stond (want de gemeente Hulst is fanatiek, maar niet consequent met het plaatsen van borden).

13 & 14 juli:

Op en neer naar Grubbenvorst. Even het noorden van Limburg compleet fietsen en nog een 4 jaar te laat flesje bier cadeau doen bij wat oude bekenden. Veel te laat binnen, omdat ik op m’n bek was gegaan in de regen en daardoor nog even bij Manon langs moest in het ziekenhuis van Roermond.

23 tm 25 juli:

Op en neer naar Amersfoort en het Gooi verkennen. Op bezoek bij Be tijdens deze 3-daagse tocht vol met pech. Niets dan lekke banden, onweer en zeer late binnenkomers … Hoe dan ook een groot deel van Utrecht en Noord-Holland compleet kunnen fietsen. Mardi ook nog bedankt voor de koffie!

11 tm 14 augustus:

De laatste tocht door de heuvels van Zuid-Limburg. Ca. 140 nieuwe plaatsen tijdens deze 4-daagse tocht. Met dank aan mijn ouders voor het fungeren als volgwagen zodat ik zonder bagage kon fietsen. Zuid-Limburg was prachtig! Nu ben ik echt in alle plaatsen van het zuiden geweest op de fiets!

31 augustus tm 8 september:

De grote Utrecht/Noord-Holland tocht! In acht en een halve dag naar Texel op en neer en daarbij op de heen en terugweg de resterende plaatsen in de provincie Utrecht doorgefietst. Half kamperen, half logeren bij oude bekenden. Eerste dag rustig aan gedaan tot aan Den Bosch, bij Luc. Dag 2 klein stukje door Gelderland richting camping de Strosteeg in Driebergen-Rijsenburg (aanrader). Maasdriel en Zaltbommel compleet. Dag 3 naar een camping bij Zunderdorp, boven Amsterdam via de Loosdrechtse plassen. Dag 4 naar Sander, Nadine en Zoe in Schagen langs een stukje Markermeer en vanaf Edam noordwestwaarts via Obdam en Heerhugowaard. Dag 5, rondje Texel en Den Helder compleet gereden. Dag 6 Hollands Kroon tot aan den Oever compleet gereden op Terdiek na. Weer in Schagen beland. Dag 7 naar een camping in Uitgeest via de kustlijn van Callantsoog tot Castricum. Dag 8 onder Schiphol en Amsterdam door naar Daan en Danielle en de kids in Nederhorst den Berg. Dag 9, de langste dag, +200km. (M’n gemiddelde afstand per dag begon ook al terug te lopen, dus deze krikt dat weer een beetje op.) Zigzaggend zuidwaarts, 15 resterende plaatsen in Utrecht compleet gereden en vanaf Willige Langerak nog zo’n 100km naar huis zonder ook maar één nieuw bordje … In het holst van de nacht, midden door de Loonse en Drunense duinen. Om 4:30 uur was ik thuis. Zeer moe, maar zeker voldaan. Volgend jaar Noord-Holland compleet dan maar.

2 tm 4 oktober:

Op en neer naar Spijkenisse tijdens deze 3-daagse tocht. Op zaterdag heen, op zondag de omgeving grotendeels compleet gereden en op maandag weer terug gefietst. 420km totaal. O.a. Hoeksche Waard helemaal compleet. Feitelijk alles van Zuid-Holland onder de Maas. Ook nog op Tiengemeten geweest met de pont, maar helaas niet echt kunnen zien omdat ik weer door moest. Ik kom nog een keer terug. Theo, Belinda en de rest van de familie, bedankt! Tek kotek kotek!

13 & 14 april:

De bedoeling was om Mardi in Ingen weer op te zoeken in een meerdaagse tocht. Helaas bleken alle campings onderweg nog dicht vanwege de pandemie … Na een nacht wildkamperen uit noodzaak, ben ik de volgende dag weer omgedraaid richting huis.

7 tm 9 augustus:

Op en neer naar Wijk aan Zee tijdens een hittegolf. Via de gemeente Altena, het oosten van Zuid-Holland en Pascal en Oscar in Amstelveen naar Jeroen gefietst, die bij strandpaviljoen Timboektoe werkte. Heerlijk op het strand geslapen en ook nog een poging surfen gedaan tijdens mijn verblijf.

22 & 23 augustus:

Oost-Brabant en Noord-Limburg verder verkennen. 2-daagse tocht door omgeving Boxmeer en Venray. Lekker met een tentje op de camping.

27 tm 30 augustus:

Zuid-Limburg grotendeels verkend tijdens deze 4-daagse tocht. O.a. de gemeentes Vaals, Simpelveld en Gulpen-Wittem compleet gefietst. Nog nooit zoveel wielrenners op een heuvel gezien. Ik was de enige pakezel op een Koga in de verre omtrek …

12 & 13 mei:

Op en neer naar Ingen. 2-daagse tocht, bij Mardi op bezoek. Groot deel van gem. West-Betuwe en Buren compleet gefietst. Leuk stuk langs de Nederrijn/Lek gefietst.

3 & 4 augustus:

Op en neer naar Arcen. 2-daagse tocht, bij Mathias op bezoek op het vakantiepark.

16 tm 19 augustus:

Gelderland en Utrecht omgeving verkennen: 4-daagse tocht. Westerhoven-Tiel-Apeldoorn-Driebergen-Westerhoven. In Apeldoorn weer bij de Boltjes overnacht. Kristel, bedankt voor de koeken en snacks. Minicamping Tussen de Dijken in Tiel was ook een zeer mooie locatie aan de Waal. Gezellig volk daar!

15 tm 22 juni:

Op en neer naar Zeeland. 8-daagse tocht. Groot deel van West-Brabant en Zeeland compleet gefietst. Helaas Zeeuws-Vlaanderen deze tocht niet helemaal kunnen voltooien. Via Vlissingen met de boot naar Breskens en met de lijnbus van Terneuzen weer terug door de Westerscheldetunnel (waar je dus niet doorheen mag fietsen). De rest van het jaar helaas nauwelijks gefietst i.v.m blessureleed.

9 tm 11 april:

Van Zandvoort via Amstelveen naar huis. 3-daagse tocht van het vakantieadres waar we op dat moment verbleven met de familie. Kuststreek verkend van Bloemendaal tot aan Castricum. Overnacht bij de fam. Wolf in Amstelveen.

6 & 7 mei:

Noord-Limburg de eerste keer wezen verkennen. 2-daagse tocht. Met pech gestrand in Grubbenvorst, waar ik mocht wedding crashen bij Chris en Saskia! Meest epische tocht ooit! Bedankt beste mensen! En lieve hond Hertog natuurlijk!

15 & 16 mei:

Met een hele grote omweg naar Rotterdam. 2-daagse tocht, bij Hugo op bezoek. Groot deel van Goeree- Overflakkee compleet gereden. Tevens record afstand op 1 dag gefietst: 254 kilometer!

25 tm 28 mei:

Naar Zeeland gefietst, waar mijn ouders op dat moment op de camping stonden met de camper. 3-daagse tocht. Op zondag een groot deel van Schouwen-Duiveland verkend en de gemeente Tholen compleet gereden. Daar is dus werkelijk niks loos op “de dag des Heres”.

21 & 22 juni:

Mijn fiets op het vliegtuig meegenomen naar Portugal. In een 2-daagse tocht van het vliegveld in Faro naar Aljezur aan de oceaan gefietst, Jeroen opzoeken. Dank ook nog aan Donato voor de prachtlocatie om te verblijven. Terug naar het vliegveld maar met de auto met Jeroen meegereden. Portugal is vrij onveilig op de fiets … Op de heenweg heb ik nog een half uur moeten wachten tot een vierbaans 100-weg vrij was, omdat er een uit de kluiten gewassen cactus het fietspad (lees: vluchtstrook) blokkeerde. Op mijn vraag aan een Portugese agent of ik eigenlijk wel op de vluchtstrook mocht fietsen, kreeg ik te horen: “It’s not forbidden. But it’s also not wise.” … Sim

19 tm 25 augustus:

Naar Groningen op en neer. Vlagtwedde en Winschoten omgeving wezen verkennen. Via Emmen en Coevorden weer terug. 7-daagse tocht. O.a. op de terugweg bij een aardige familie in Didam in de tuin mogen kamperen. Zij wisten me te vertellen dat er in hun deel van Gelderland ook carnaval wordt gevierd. Alaaf!

Vanaf dit jaar zou je kunnen zeggen dat het echte plaatsenjagen serieus is begonnen.

14 & 15 maart:

Op en neer naar Utrecht. 2-daagse tocht. Bij Luc op bezoek.

3 tm 9 april:

Rondje NL over de Afsluitdijk (samengevat in de video op de homepage). 7-daagse tocht, zonder kampeerspullen. Onderweg bij een hoop bekenden overnacht. Westerhoven-Apeldoorn-Klatering-Leeuwarden/Harlingen-Velserbroek-Woerdense Verlaat-Westerhoven … Veel regen en storm. Ook nog met pech gestrand in Harlingen. Dank aan Arnold en Marcel voor de noodhulp. En fietsenmaker Jelle Dijkstra natuurlijk. April doet wat ie wil …

11 & 12 mei:

Op en neer naar Spijkenisse, bij Sarah, Jeffrey en de kids op bezoek. 2-daagse tocht. Groot deel van West-Brabant en Beijerland verkend.

25 tm 30 juli:

Kleiner rondje NL via de Afsluitdijk, andere route binnendoor. 6-daagse tocht. Via de Betuwe, Apeldoorn, de Noordoostpolder en Súdwest-Fryslân naar de Afsluitdijk gefietst en langs het IJsselmeer langs het hele rijtje toeristenplaatsen dat op -dam eindigt weer terug. Uiteraard nog even de dijk naar Marken afgefietst voor 1 bordje. Richting huis via Stichtse Vecht en Utrecht. Bij Aalst (Gelderland) het pondje terug naar Brabant gepakt.

27 augustus:

In 1 dag naar Malmedy (België) door Limburg, ca. 200km. Met de auto weer terug gelift met oude bekenden. Vroeg vertrokken en voor het donker binnen.

13 september:

Klein rondje Brabant. Via Baarle-Nassau richting Breda en bovendoor weer terug oostwaarts over Waalwijk.

22 tm 24 september:

Naar Apeldoorn; deel Gelderland en Overijssel wezen verkennen. 3-daagse tocht. Bij de familie Bolt op bezoek.

23 tm 25 oktober:

Naar Rotterdam en Amstelveen via Hoek van Holland en Den Haag. 3-daagse tocht. Op bezoek bij Hugo en familie Wolf. Koffie gehad in Maassluis bij John. Topsquash is the best!

4 tm 11 juli

Van Beilen, Drenthe naar Reims, Frankrijk voor stichting The Ride on Education. Van de 8 dagen totaal 7 dagen gefietst , waarvan 3 dagen door Nederland. Met zijn allen o.a. gekampeerd in Westerhoven bij de sporthal. Mooie herinneringen nog aan Arie op die Franstalige camping.

5 tm 12 juli

Van Beilen, Drenthe, naar Silkeborg, Denemarken voor stichting The Ride on Education. Van de 8 dagen totaal 7 dagen gefietst, waarvan 1 dag door Nederland. Schleswig in Duitsland was mooi!

11 & 12 mei

Op en neer naar Delft, bij Luc op bezoek. 2-daagse tocht. Op een oude Peugeot wielrenfiets. Vrijwel alle plaatsen op deze route heb ik nadien nogmaals bezocht tijdens mijn latere tochten. Op de muur van de wc in dat studentenhuis zou nog kunnen staan “Robin de fietser was hier”

18 & 19 juni

Op en neer naar Rotterdam, bij Hugo op bezoek. 2-daagse tocht. Op een geleende stadsfiets. Ik kan me nog een gigantische emmer Nutella herinneren in het studentenhuis.

Helaas niet gefietst dit jaar.

1 mei tm 7 mei

Met Hugo naar Basel, Zwitserland. 7-daagse tocht. Op een geleende stadsfiets en een erg onpraktisch te vervoeren “gooitent”. Mooie tocht, door de Ardennen, de Vogezen en langs de Moezel. Met het vliegtuig weer terug van Basel naar Düsseldorf. Meest leerzame tocht ooit. Totaal onvoorbereid, ongetraind, verkeerde materiaal en niks dan wildkamperen en improviseren. Thanks Hugo voor de ondersteuning. Zonder jou had ik waarschijnlijk nog steeds in dat junkenbos bij Nancy gelegen …

14 tm 21 augustus

Eerste rondje Nederland, uit verveling ontstaan. 8-daagse tocht. Op een oude studentenfiets met terugtraprem en een backpackersrugzak met kapotte tent. En mijn allereerste smartphone destijds (iPhone 3G). De kaart van Nederland op zakformaat! Tegenwoordig heel normaal, maar voor toen een unicum! Let’s go!

Statistieken:

Aantal dagen gefietst, Nederland: 136
Aantal dagen gefietst, buitenland: 28
Totaal aantal dagen gefietst: 164

Aantal km gefietst, Nederland: 18.020*
Aantal km gefietst, buitenland: 2.590*
Totaal aantal km gefietst: 20.610 km*

Grootste afstand in 1 dag: 254 km
(15-05-2017)
Meeste aantal plaatsen in 1 dag: 58
(12-08-2021)

Totaal aantal plaatsen bezocht in Nederland tot dusverre: 2.322

* Ik had ooit een heuse kilometerteller. Echter bleek ik een aantal keer halflege batterijen te hebben gekocht, omdat ze steeds na een uur leeg gingen. Ook nog een tijdje Strava geprobeerd, maar in combinatie met navigatie en camera vreet dat onderweg teveel stroom. Het aantal kilometers is een vrij grove schatting van gem. ca. 132.5km p/d in Nederland en 92.5km p/d in het buitenland. Om dit exact te weten te komen, zou ik al mijn routes moeten reconstrueren, wat in Google maps al vrij lastig is vanwege het maximale aantal tussenstops van 9 … Tips zijn welkom: robin@robinfietst.nl

<- Terug