Dit zijn alle steden, dorpen, buurtschappen en gehuchten van de provincie Gelderland met een plaatsnaambord.
In totaal maakte ik 493 foto’s van plaatsnaamborden in Gelderland. 5 daarvan zijn dubbele plaatsen met zowel een blauw (of bruin) als een wit bord (Groenlanden, Doetinchem, Heelweg(-)Oost, Andelst en Meddo). 3 plaatsen zijn dubbel omdat ze onder twee gemeentes vallen (Klarenbeek, Buurmalsen en Wijnbergen). En 9 plaatsen hadden wel een bord, maar zijn officieel geen plaats (Dinxperwick, Het Hoogeland, Hiembergbrug, Hierden-De Enk, Wapenveld-Noord, Sluis Eefde, Buuten Westen, Groot-Holthuizen en Drempt). Ook heb ik 2 foto’s van De Horst, één met en één zonder het voorschrift Groesbeek en 2 foto’s van Nieuw(-)Wehl, met en zonder koppelteken.
In totaal bezocht ik in Gelderland dus 474 verschillende plaatsen op de fiets.
Mocht er nog eentje ontbreken die ik per ongeluk heb gemist, dan hou ik mezelf altijd aanbevolen via de mail: robin@robinfietst.nl
*De gemeentevermeldingen op de borden hoeven niet altijd meer te kloppen i.v.m. gemeentelijke herindelingen gedurende de loop der jaren.
Bijzonderheden:
1.) In maar liefst 17 buurtschappen en gehuchten waar vroeger altijd een bord heeft gestaan, trof ik helaas niets aan; Essen en Garderbroek, beide gem. Barneveld. Avest, Hupsel, Mallem en Olden Eibergen, allen gem. Berkelland. Bekveld, Dunsborg, Eldrik en Noordink, allen gem. Bronckhorst. De Kroezenhoek, Voorst en Ziek, allen gem. Oude IJsselstreek. Buurtschap Imbosch gem. Rozendaal. Buurtschap de Veluwe gem. Tiel. Hien gem. Neder-Betuwe. En De Kar gem. Voorst.
2.) Drempt gem. Bronckhorst is een beetje een raar verhaal. Als je vanuit Doesburg Drempt in komt gefietst, staan er 4 borden. Twee langs beide kanten van de hoofdweg met “Drempt” en het onderbord “Voor-Drempt”. En twee langs beide kanten van de parallelweg met slechts “Drempt”. Als je het dorp weer uit fietst richting het kleinere Achter-Drempt, dat enkele kilometers verderop ligt, staat “Voor-Drempt” vermeld onder “Drempt” op hetzelfde bord, dus niet meer in de vorm van een onderbord. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat met Drempt in de praktijk Voor-Drempt wordt bedoeld, terwijl het eigenlijk staat voor de dorpen Voor- en Achter-Drempt samen. Ik ga Voor-Drempt en Achter-Drempt daarom meetellen voor het eindtotaal, maar Drempt niet.
3.) Dinxperwick, gem. Aalten en Stadt Bocholt (D) is officieel geen plaats, maar een samenvoeging van Dinxperlo (NL) en Suderwick (D). Deze plaatsen liggen tegen elkaar aan en de Anholtseweg vormt de landsgrens. De mensen aan de ene kant van die weg wonen dus in Nederland en de mensen aan de andere kant in Duitsland. Dit bord is het enige half Nederlands, half Duitse plaatsnaambord. Bijzonder bord, maar ik tel hem niet mee voor het eindtotaal. Bedankt voor de tip familie Bolt!
4.) Het Hoogeland, gem. Apeldoorn. Dit bordje vond ik in Beekbergen, maar staat nergens vermeld als officiële plaats. Tel ik daarom niet mee voor het eindtotaal. Hetzelfde geldt voor Hiembergbrug bij Tonden gem. Brummen, Hierden-De Enk bij Hierden gem. Harderwijk, Sluis Eefde bij Eefde gem. Lochem en Buuten Westen bij Braamt gem. Montferland.
5.) Wapenveld-Noord gem. Heerde ga ik niet als aparte plaats tellen omdat het min of meer de villawijk van Wapenveld is. Het heeft geen dorpse karakteristieken die erop duiden dat het een losse plaats zou zijn.
6.) Groot-Holthuizen gem. Zevenaar is een nieuwbouwwijk van Zevenaar en daarom geen plaats. Holthuizen is zelf wel een plaats maar heeft geen plaatsnaambord.
7.) …