Limburg

Dit zijn alle steden, dorpen, buurtschappen en gehuchten van de provincie Limburg met een plaatsnaambord.

In totaal maakte ik 380 foto’s van plaatsnaamborden in Limburg. 4 daarvan zijn dubbele plaatsen met zowel een blauw als een wit bord (Limbricht, Nattenhoven, Plasmolen en Sittard) en 3 plaatsen hadden wel een bord, maar zijn officieel geen plaatsen (Baas, Bad Arcen en Maastricht Airport). Ook zit er een combinatiebord in de collectie, waarvan ik ook al foto’s van de twee losse borden had (Sittard-Geleen). De stadsdelen van Heerlen en Landgraaf zijn wel meegeteld in het eindtotaal, omdat het om “dorpen in de stad” gaat die een eigen onderbord hebben. De dorpen in de stad van Maastricht hadden helaas niet zulke fraaie borden en zijn wegens het gebrek aan foto’s niet meegeteld.

In totaal bezocht ik in Limburg dus 372 verschillende plaatsen op de fiets.

Mocht er nog eentje ontbreken die ik per ongeluk heb gemist, dan hou ik mezelf altijd aanbevolen via de mail: robin@robinfietst.nl

*De gemeentevermeldingen op de borden hoeven niet altijd meer te kloppen i.v.m. gemeentelijke herindelingen gedurende de loop der jaren.


Bijzonderheden:

1.) Baas, gem. Horst aan de Maas: Ondanks dat dit bord er officieel uitziet, is Baas geen echte plaats. Ieder jaar vindt er een soort zeskamp plaats in de gemeente, waarbij het winnende dorp dit bord mag voeren. Bij puur toeval kwam ik dit bord tegen.

2.) Bad Arcen is eerder het kuuroord van Arcen dan een plaats op zichzelf. Omdat het een bord heeft, staat het toch in deze lijst. We zien het in Nederland wel vaker; dat een toeristische plaats een apart aangegeven badplaats heeft met de vermelding “Bad-…”

3.) De stadsdelen van Heerlen, Landgraaf en Maastricht waren vroeger lossen dorpen. Tegenwoordig worden ze als wijk of als “dorp in de stad” beschouwd. Landgraaf en Heerlen hebben dit fenomeen netjes opgelost middels witte onderborden. Maastricht heeft echter niet zulke borden.

4.) Knikkerdorp gem. Venlo. De inwoners hebben hier zelf een bord laten ophangen waaruit de naam van de buurtschap is af te leiden. Helaas heeft er iemand met een stift de naam aangepast … Knikkerdorp heet zo, omdat de grond er zo onvruchtbaar is, dat de aardappelen niet groter groeien dan knikkers, zo wist een aardige mevrouw mij te vertellen.

5.) Ondanks dat Sittard en Geleen twee losse plaatsen zijn, vond ik ook nog een combinatiebord waar beide namen tegelijkertijd op vermeld staan. Heeswijk-Dinther in Noord-Brabant schijnt dit ook te hebben, alleen heb ik daarvan destijds alleen het combobord gevonden, maar niet de losse borden.

6.) Van zowel Limbricht, Nattenhoven, Plasmolen en Sittard vond ik een wit én een blauw bord. Van Stein, de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, vond ik gek genoeg alleen een wit bord.

7.) Maastricht Airport heeft een eigen blauw bord. Gek genoeg valt het “vleegveld” niet onder de gemeente Maastricht, maar onder de gemeente Beek.

8.) Strabeek, gem. Valkenburg aan de Geul heeft nog altijd een verouderde gemeentevermelding op het bord staan.

9.) Ulvend is een gehucht dat zowel tot Nederland als België behoort. Omdat de landsgrens dwars door het gehucht loopt, staat er een Belgisch kombord onder het Nederlandse gehuchtenbord.

<- Terug