Noord-Holland

Dit zijn alle steden, dorpen, buurtschappen en gehuchten van de provincie Noord-Holland met een plaatsnaambord.

In totaal maakte ik 338 foto’s van plaatsnaamborden in Noord-Holland. 7 daarvan zijn dubbele plaatsen met zowel een blauw als een wit bord (Amsterdam, De Kwakel, Edam, Graft, Moerbeek, Nauerna en Vogelenzang) 2 plaatsen zijn dubbel omdat ze onder meerdere dorpen of gemeentes vallen (Spaarndam en Schoorldam) En 16 plaatsen hadden wel een bord, maar zijn officieel geen plaats (Agriport, Cruquius-Oost, De Liede, Kooypunt, Krommenie-Oost, Naarden-Vesting, Naarderbos, Naardereiland, Schiphol, Schiphol-Noord, Schiphol Oost, Schiphol(-)Rijk 2x, Twiske, Westpoort en Zaanstad).

In totaal bezocht ik in Noord-Holland dus 313 verschillende plaatsen op de fiets.

Mocht er nog eentje ontbreken die ik per ongeluk heb gemist, dan hou ik mezelf altijd aanbevolen via de mail: robin@robinfietst.nl

*De gemeentevermeldingen op de borden hoeven niet altijd meer te kloppen i.v.m. gemeentelijke herindelingen gedurende de loop der jaren.


Bijzonderheden:

1.) In drie buurtschappen, waar vroeger altijd een bord heeft gestaan, trof ik helaas niets aan; Het Noorden gem. Texel, Purmer gem. Waterland en Tolke gem. Schagen.

2.) Van zeven plaatsen vond ik zowel een blauw als een wit bord; Amsterdam gem. Amsterdam, De Kwakel gem. Uithoorn, Edam gem. Edam-Volendam, Graft gem. Alkmaar, Moerbeek gem. Hollands Kroon, Nauerna gem. Zaanstad en Vogelenzang gem. Bloemendaal.

3.) Vier borden vond ik, die niet bij een plaats maar bij een bedrijventerrein horen: Agriport gem. Hollands Kroon, De Liede gem. Haarlemmermeer, Kooypunt gem. Den Helder en Westpoort gem. Amsterdam.

4.) Ook Twiske gem. Landsmeer, niet te verwarren met Twisk gem. Medemblik, is geen echte plaats maar een recreatieoord. Toch staat er een wit bord.

5.) Schiphol, waarvan ik meerdere borden vond (Schiphol, Schiphol-Noord, Schiphol Oost en Schiphol Rijk), ga ik niet als een plaats tellen aangezien het een luchthaven betreft. Daarbij vond ik twee verschillende borden van Schiphol-Rijk; met en zonder koppelteken. Ook schijnen er nog twee borden te zijn waarvan ik geen foto heb; Schiphol-Zuid en Schiphol-Zuidoost. Afijn. “Mind your step.”

6.) Spaarndam valt zowel onder de gemeentes Haarlem als Haarlemmermeer. Hiervan heb ik twee verschillende foto’s, welke ik als één plaats zal tellen. Eén van deze foto’s bevat nog een verouderde gemeentevermelding (“Haarlemmerliede C.A.”).

7.) Ook Schoorldam valt onder twee verschillende gemeentes; Schagen en Bergen. Ook hiervan heb ik twee foto’s welke ik als één plaats zal tellen.

8.) Osdorp en Sloterdijk, beide gem. Amsterdam, zouden “dorpen in de stad” moeten zijn. Echter vond ik nergens een plaatsnaambord, dus deze tel ik allebei niet mee.

9.) Blokker gem. Hoorn. Ja, er is een plaats die Blokker heet en als je daarheen wilt, moet je een specifiek adres invoeren in je navigatiesysteem. Want anders word je naar de Blokker in Hoorn gestuurd …

10.) Zaanstad is een gemeente en geen plaats. Toch vond ik een plaatsnaambord met enkel “Zaanstad” erop.

11.) Amsterdam-Duivendrecht hoort niet bij gem. Amsterdam, maar bij Ouder-Amstel. Volgens plaatsengids is het een formele “woonplaats” waarvan het grootste deel in gebruik is als bedrijvenpark. Ondanks dat het een combinatiebord is van twee losse plaatsen die ik ook al heb bezocht, ga ik deze toch als losse plaats tellen. Puur vanwege de bijzondere situatie.

12.) Overdiemerweg en Stammerdijk zijn buurtschappen die bij gem. Diemen horen. Ze staan op kleine, witte bordjes aangegeven.

13.) Assendelft-Noord en Assendelft-Zuid*, beide gem. Zaanstad, ga ik als twee losse plaatsen tellen, omdat het om twee losse kernen gaat met een flink stuk ertussen. Het bord “Assendelft” zonder windrichting aanduiding, heb ik ook niet gevonden.

*Dezelfde logica (twee of meer plaatsen i.p.v. één) pas ik toe op Noord-/Zuid-Scharwoude, Oost-/West-Graftdijk, Oost-/West-Knollendam, Velsen-Noord/-Zuid, Santpoort-Noord/-Zuid, Zwaagdijk-Oost/-West en alle plaatsen die beginnen met een windrichting en eindigen op -beemster.

14.) Krommenie-Oost, ook gem. Zaanstad en Cruquius-Oost gem. Haarlemmermeer ga ik dan weer niet als losse plaatsen tellen. Dit omdat ik van Krommenie en Cruquius wel de “normale” borden heb, zonder windrichting aanduiding, in tegenstelling tot Assendelft.

15.) Hilversumse Meent gem. Hilversum is eigenlijk een wijk van Hilversum. Door de bijzondere ligging t.o.v. het centrum (De Meent zou als een enclave kunnen worden gezien), is er sprake van een losliggende kern. In de atlassen staat Hilversumse Meent, ten onrechte, als plaats vermeld. Ik ga deze meetellen in het eindtotaal, vanwege het blauwe bord en vanwege de bijzondere situatie.

16.) Westerwijzend en Binnenwijzend, beide gem. Drechterland zijn buurtschappen met een eigen onderbord onder respectievelijk de borden “Hoogkarspel” en “Westwoud”. Het probleem is echter, dat sommige wijken en straten in deze gemeente op eenzelfde soort blauwe onderborden worden vermeld. Hierdoor is het niet meteen duidelijk dat met sommige namen naar een buurtschap wordt verwezen.

17.) Langereis (Hoogwoud) hoort zowel bij gem. Hollands Kroon als bij gem. Opmeer. Volgens plaatsengids zou Langereis geen bord moeten hebben. Ik tel dit lage, blauwe bordje goed.

18.) Naarderbos en Naardereiland, beide gem. Gooise Meren zijn officieel geen plaatsen maar wijken van de stad Naarden. Vanwege dit feit ga ik ze niet als losse plaats tellen. Zo ook het bordje Naarden-Vesting, dat eerder dienst doet om het culturele erfgoed aan te geven. Wist u trouwens dat Bassie en Adriaan ooit over de stadswal zijn geklommen? En toen alle kindertjes van Naarden dat op tv zagen, gingen ze ook daar klimmen. Er staat sindsdien al geruime tijd een barricade op de stadswal.

19.) Bovenkarspel en Lutjebroek worden beide aangegeven op een onderbord van “Stede Broec”. Stede Broec is echter zelf geen plaats, maar de gemeentenaam. Opvallend is ook dat de plaatsen van deze (kleine) gemeente niet afzonderlijk op wegwijzers vermeld staan. Er staat bijv. “Stede Broec 8km”

20.) Ruigoord. Ondanks dat Ruigoord geen bord heeft en ik daar dus geen foto van heb, is het toch een vermelding waard. Dit voormalige dorp, waar nog een kerk staat, is in 1973 “gekraakt” en is sindsdien een “kunstenaarskolonie”.

<- Terug