Flevoland

Dit zijn alle steden, dorpen, buurtschappen en gehuchten van de provincie Flevoland met een plaatsnaambord.

In totaal maakte ik 26 foto’s van plaatsnaamborden in Flevoland. Schokland, gem. Noordoostpolder ga ik hierbij niet als plaats tellen, ondanks dat het vroeger, net als Urk, een bewoond eiland was. De 5 verschillende borden van Almere tel ik wel als losse plaatsen, omdat het duidelijk losliggende kernen betreft.

In totaal bezocht ik in Flevoland dus 25 verschillende plaatsen op de fiets.

Mocht er nog eentje ontbreken die ik per ongeluk heb gemist, dan hou ik mezelf altijd aanbevolen via de mail: robin@robinfietst.nl

*De gemeentevermeldingen op de borden hoeven niet altijd meer te kloppen i.v.m. gemeentelijke herindelingen gedurende de loop der jaren.

Bijzonderheden:

1.) Ondanks dat Flevoland een vergelijkbare landoppervlakte heeft als de provincie Utrecht, zijn er maar 25 plaatsen te vinden. De populatiedichtheid van Flevoland is ongeveer een derde van Utrecht. Ongeveer de helft van alle Flevolanders woont in Almere.

2.) Schokland, dat door Unesco als werelderfgoed wordt bestempeld, was vroeger een bewoond eiland. Er zijn nog ruïnes te vinden van o.a. een kerk en een vuurtoren. In 1825 speelde er zich een grote watersnoodramp af op Schokland. Honderden mensen moesten worden geëvacueerd en enkele decennia later werd besloten het eiland voorgoed te verlaten en onbewoonbaar te verklaren.

3.) Tevens kan men in de omgeving van Schokland stenen en rotsen vinden (o.a. graniet), die oorspronkelijk uit Scandinavië stammen. Tijdens de voorlaatste ijstijd hebben bewegende landmassa’s deze stenen meegevoerd vanuit o.a. midden Zweden. Op deze manier zijn ook de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug ontstaan.

<- Terug