Zuid-Holland

Dit zijn alle steden, dorpen, buurtschappen en gehuchten van de provincie Zuid-Holland met een plaatsnaambord.

In totaal maakte ik 267 foto’s van plaatsnaamborden in Zuid-Holland. 4 daarvan zijn dubbele plaatsen met zowel een blauw als een wit bord (Katwijk aan den Rijn, Lisse, Noordwijkerhout en Schoonhoven). 4 plaatsen zijn dubbel omdat ze onder meerdere dorpen of gemeentes vallen (Oudenhoorn, Vuilendam (2x) en Zwartsluisje). En 1 plaats had wel een bord, maar is officieel geen plaats (Bovenland).

In totaal bezocht ik in Zuid-Holland dus 258 verschillende plaatsen op de fiets.

Mocht er nog eentje ontbreken die ik per ongeluk heb gemist, dan hou ik mezelf altijd aanbevolen via de mail: robin@robinfietst.nl

*De gemeentevermeldingen op de borden hoeven niet altijd meer te kloppen i.v.m. gemeentelijke herindelingen gedurende de loop der jaren.


Bijzonderheden:

1.) In vier buurtschappen en gehuchten, waar vroeger altijd een bord heeft gestaan, trof ik helaas niets aan; Battenoord gem. Goerree-Overflakkee, De Hoek gem. Nissewaard, Dubbeldam gem. Dordrecht en Sion gem. Rijswijk.

2.) In Oud-Alblas trof ik aan beide kanten een leeg frame waar ooit een bord heeft gehangen. Deze ga ik wel meetellen vanwege de foto. Wist u trouwens dat er in Oud-Alblas ooit een pony seksueel is misbruikt? Wellicht dat de borden daarom weg zijn? Omdat niemand meer echt geweldig trots is op deze plaats …

3.) Windas gem. Schiedam heeft nog steeds een verouderde gemeentevermelding (“Kethel en Spaland”) op het bordje staan.

4.) Ook Achthuizen gem. Molenlanden heeft een verouderde gemeentevermelding (“Nieuw-Lekkerland”) op het bord staan.

5.) Bovenland gem. Nieuwkoop. Dit is een bedrijventerrein. 13 jaar geleden fietste ik hier voor het eerst doorheen. Toen stond er nog een officieel, blauw bord. Onlangs ben ik er weer geweest, maar het betreffende bord bestaat niet meer en is vervangen door het bord “Ter Aar”. Omdat Bovenland geen echte plaats is, tel ik deze niet mee voor het eindtotaal.

6.) Oudenhoorn hoort zowel bij de gemeentes Hellevoetsluis en Nissewaard. Ik vond ook twee verschillende borden, welke ik als één plaats zal tellen in het eindtotaal.

7.) Van zowel Katwijk aan den Rijn, Lisse, Noordwijkerhout en Schoonhoven vond ik een blauw als een wit bord.

8.) Het buurtschap Vuilendam valt onder meerdere dorpen; Brandwijk, Molenaarsgraaf en Ottoland. Het heeft daarom ook drie verschillende onderborden, welke ik als één zal tellen in het eindtotaal.

9.) Ook Zwartsluisje gem. Hoeksche Waard hoort bij meerdere dorpen; Zuid-Beijerland en Piershil. Deze twee borden tel ik ook als één.

9.) Gelderswoude en Weipoort, beide gem. Zoeterwoude, hebben allebei een laag, wit sierbord. Want zo rolt de gemeente Zoeterwoude.

10.) Kijkduin, Loosduinen en Scheveningen, allen gem. Den Haag zijn voormalige “dorpen in de stad”. Aangezien ik van alle drie een foto heb, ga ik deze meetellen.

11.) Tiengemeten gem. Hoeksche Waard en Kaag gem. Kaag en Braassem zijn plaatsen die op een eiland liggen en daardoor alleen per veerpont te bereiken zijn.

12.) De buurtschap Ver-Hitland, gem. Nieuwerkerk aan den IJssel staat vermeld op een klein, wit onderbordje. Echter is het grote, blauwe bovenbord “Nieuwerkerk aan den IJssel” verdwenen.

13.) Katwijk-Noord gem. Katwijk ga ik als losse plaats tellen. Simpelweg omdat het bord Katwijk gem. Katwijk niet bestaat. Al had die wel bestaan, dan had ik -Noord niet apart meegeteld. 

<- Terug