Noord-Brabant

Dit zijn alle steden, dorpen, buurtschappen en gehuchten van de provincie Noord-Brabant met een plaatsnaambord.

In totaal maakte ik 358 foto’s van plaatsnaamborden in Noord-Brabant. 3 daarvan zijn dubbele plaatsen met zowel een blauw als een wit bord (Bavel, Esch en Ulvenhout) en 1 plaats had wel een bord, maar is officieel geen plaats (Nieuw-Prinsenland).

In totaal bezocht ik in Noord-Brabant dus 354 verschillende plaatsen op de fiets.

Mocht er nog eentje ontbreken die ik per ongeluk heb gemist, dan hou ik mezelf altijd aanbevolen via de mail: robin@robinfietst.nl

*De gemeentevermeldingen op de borden hoeven niet altijd meer te kloppen i.v.m. gemeentelijke herindelingen gedurende de loop der jaren.


Bijzonderheden:

1.) Bavel valt zowel onder de gemeenten Alphen-Chaam als Breda. Het heeft daarom ook 2 borden. Hetzelfde geldt voor Ulvenhout.

2.) Esch gem. Boxtel. Ook hiervan vond ik een wit én een blauw bord.

3.) Castelre, gem. Baarle Nassau. Bij aankomst bleek het bord verdwenen. Er heeft wel altijd een wit bord gestaan o.a. op de landsgrens bij Minderhout (B).

4.) Klein Borkel, een gehucht dat tot Borkel, gem. Valkenswaard behoort, heeft als enige in de gemeente een wit bord.

5.) Nieuw-Prinsenland gem. Steenbergen, dat een eigen blauw bord heeft, wordt niet als officiële plaats beschouwd. Inmiddels weet ik dat het een uitgestrekt bedrijventerrein bevat met speciale, ruime kavels voor duurzame ontwikkeling.

6.) Het grensgehucht Steenpaal, gem. Rucphen valt tevens onder de gem. Roosendaal én onder de Belgische gem. Essen. Het heeft ook verschillende stijlen borden op verschillende toegangswegen. Verder zijn er in gem. Rucphen een aantal landwegen die op het straatnaambord de gemeentevermelding eronder hebben staan. Dit zijn echter geen buurtschappen of gehuchten en deze zijn daarom ook niet opgenomen in deze lijst.

7.) Stiphout, gem. Helmond. Is dit nu wel of geen dorp? Het ziet er uit als een losse kern. Echter kon ik nergens het plaatsnaambord vinden. De inwoners weten me keer op keer te vertellen dat het bord er zou moeten staan. Ik denk dat ik onderhand iedere toegangsweg wel gehad heb … Maar nergens een bord.

8.) Walsberg, gem. Deurne wordt weergegeven op een wit onderbord. Walsberg is samen met Zeilberg (dat een eigen, blauw bord heeft), te rekenen als losse kern. Verder staan er tal van witte borden in Deurne welke eerder als wijkvermelding dienst doen. Deze plaatsen zijn daarom ook niet opgenomen in deze lijst.

9.) Zandoerle, gem. Veldhoven wordt weergegeven op een geel onderbord. Het grotere Oerle heeft echter geen eigen plaatsnaam (onder)bord, evenals het door Veldhoven opgeslokte dorp Zeelst en het nieuwere Meerhoven.

10.) De buurtschappen van gem. Oosterhout hebben groene bordjes. Eén ervan, Heikant, was helaas afgebroken toen ik er voorbij kwam.

11.) Een aantal buurtschappen van gem. Breda hebben kleine, witte bordjes zonder gemeente-vermelding. Breda heeft ook tal van buurtschappen die helemaal geen bord hebben.

<- Terug