2023, Tocht 39

20 tm 29 september: De Friesche Wadden, Deel 2

Tiendaagse tocht. Op en neer naar de laatste twee Waddeneilanden, Ameland en Schiermonnikoog. 231 nieuwe plaatsen bezocht. Totaal: 1.120,6 km

Dag 1, Veldhoven-Apeldoorn (166,1km)

Daar gaan we weer! De kortste route naar Apeldoorn zou 120km moeten zijn. Echter kan ik onderweg nog een paar bordjes fotograferen in Gelderland. Hierdoor wordt de route iets meer dan 160km. Eerst via Best en Boxtel naar Den Bosch, daar verder richting Maren-Kessel en de veerboot naar Alem (bedankt voor de sponsoring Joost!) Eén wit bordje, Moleneind, en gem. Maasdriel nu compleet. Verder via Maasbommel en daar ook nog een paar bordjes gefotografeerd. Gem. West Maas en Waal nu ook compleet. Bij Beneden-Leeuwen de brug over naar Echteld en van daaruit verder oostwaarts via het heuvelachtige gebied bij Wageningen, Renkum en Schaarsbergen. Daarna weer noordwaarts richting Apeldoorn. Bedankt familie Bolt voor de zoveelste overnachting in Apeldoorn! Ik ben de tel kwijtgeraakt hoe vaak ik al niet in Apeldoorn ben geweest op de fiets.

Dag 2, Apeldoorn-Veessen (58,3km)

Veel kilometers zal ik vandaag niet maken. Zo’n 60km door regen en wind. Noordwaarts gaat het ook niet echt vooruit. Eerst nog één vergeten bordje helemaal ten westen van Apeldoorn, Hoog Soeren, en daarna boven Apeldoorn door, langs het kanaal af en noordoost van Apeldoorn verder. Het hele gebied ten oosten tussen Apeldoorn en Zwolle west van de IJssel compleet gereden. Vlak voor de camping snel nog op en neer met het veer Olst om daar even te pinnen. De camping accepteerde helaas alleen cash en de dichtstbijzijnde bank ligt aan de andere kant van de IJssel. Echter mocht ik voor niks blijven overnachten, dus dat is weer een tientje overgemaakt voor de goede doelen. Bedankt camping De Tesseplekke!

Dag 3, Veessen-Steenwijk (96,2km)

Via Zwolle, Staphorst en Meppel richting Steenwijk. Ik heb Drenthe vooralsnog niet in kaart gebracht, dus ik fiets grotendeels via het noordwesten van Overijssel richting Friesland. In Meppel snel nog even mijn lijst compleet gemaakt en de plaatsen van gem. De Wolden en Westerveld ook toegevoegd in Google maps voor de terugweg. Zo’n 100km gefietst vandaag. Wederom een camping die wilde sponsoren; Bedankt camping Steenwijkerkamp!

Dag 4, Steenwijk-Hemrik (91,8km)

Omdat ik het oosten van Friesland zoveel mogelijk compleet wil fietsen deze reis, fiets ik weer zigzaggend door het Friese landschap. Veel noordwaarts zal ik weer niet opschieten. Door allerlei kleine gehuchten met witte bordjes, beland ik uiteindelijk hemelsbreed zo’n 40km noordwaarts, onder Drachten … Na ca. 90km gefietst te hebben. Camping Wijnjeterp; bedankt voor de sponsoring!

Dag 5, Hemrik-Ballum (110,4km)

Eindelijk dan richting Holwert/Holwerd (schrijf je dat nu met een t of een d? En welke benaming is dan Fries en welke Nederlands?) voor de boot naar Ameland. Via Drachten, Kootstertille en Dokkum moet ik de boot van 17:15 nog kunnen halen. Een kwartier voor vertrek regel ik snel nog even een camping op Ameland. Ik slaap vannacht tussen de eilandbewoners! Eenmaal op Ameland richting de camping in het westen van het eiland gefietst. Tent snel opgezet en net voor het donker nog verder westwaarts richting de vuurtoren gefietst. Nog een voedzame pizza gegeten in Hollum. Bedankt voor de sponsoring, camping Tussen Wad en Strand!

Dag 6, Ballum-Schiermonnikoog-Lioessens (103km)

Om 6 uur gaat de wekker. Tent en spullen inpakken, ontbijten en voor 7 uur op de fiets. Gisteravond al de bordjes Nes, Ballum en Hollum gefotografeerd en nu dan nog Buren en Kooiplaats. Om 8:30 zat ik op de boot terug naar Holwert. Het avontuur Ameland was kort maar mooi! Eenmaal op het vasteland kwam ik met een plan voor vandaag. Als ik nu vlak voor Lauwersoog een camping zoek, daar alvast mijn tent opzet en dan licht bepakt de boot van 15:30 pak, dan kan ik ca. 3 uur rondfietsen op Schiermonnikoog en dan met de laatste boot van 19:30 weer terug. Die moet ik dan niet missen, want mijn spullen staan dus op het vasteland … Alles verliep volgens plan en om 21 uur was ik terug op de camping. Op Schiermonnikoog ook nog een oude, Duitse bunker bezocht.

Dag 7, Lioessens-Surhuzum (92,5km)

Nu is het langzaam aan wel weer tijd om terug naar huis te fietsen. Hemelsbreed schiet het niet veel op. Het oosten van Friesland wil ik zoveel mogelijk compleet fietsen. In tegenstelling tot het (zuid-)westen van Friesland is hier veel minder water te vinden. Het zijn vooral weilanden en boerengebied. Soms heb ik het gevoel aan het einde van de wereld te fietsen. Wat een rust hier in niemandsland. De mensen hier hebben zelfs zo’n slecht bereik, dat ze enorme schotels nodig hebben voor een beetje ontvangst. Bedankt camping de Weidewagen te Surhuzem!

Dag 8, Surhuzem-Zandhuizen (112km)

Na een prachtige zonsomkomst over de weilanden, fotografeer ik nog even een koe. Een mooi bankje gevonden om te picknicken bij het kleine plaatsje Bouwetille. Ik fiets nog langs een echte Friese paaltjasker. De kleinste windmolensoort van Nederland, bedoeld om water te pompen en gebieden droog te houden. Geen idee of deze nog in gebruik is. Uiteindelijk beland ik net boven Noordwolde op de camping. Bedankt voor de sponsoring, camping Schapendal te Zandhuizen!

Dag 9, Zandhuizen-Apeldoorn (144,4km)

En weer wordt het niet de kortste weg. Omdat ik overal ten westen van de IJssel al geweest ben, fiets ik nu ten oosten van de IJssel zuidwaarts. Het is bewolkt maar wel droog gelukkig. Via Meppel, Staphorst, Hunebed D53 en Dalfsen, fiets ik door de gemeente Olst-Wijhe richting Deventer, waar ik al eens ooit geweest ben. De brug richting Apeldoorn is ook bekend terrein, en op het laatst van de dag dan ook geen nieuwe bordjes meer. Waar zal ik vanavond eens logeren? Ach ja … Apeldoorn!

Dag 10, Apeldoorn-Veldhoven (145,9km)

Voor de terugweg vanuit Apeldoorn heb ik besloten om deze keer wel een kortere route te nemen van ca. 140km. Nog 2 plaatsen in de gemeente Apeldoorn, Lieren en Oosterhuizen, en dan is die gemeente ook eindelijk compleet. Via het nationaal park Veluwezoom fiets ik richting Arnhem. Prachtig stukje natuur met een paar leuke klimmetjes. Vlak voor Arnhem fotografeer ik nog even het plaatsnaambord Rozendaal, de kleinste gemeente van NL. Tot nu toe zat alles mee met het weer, maar bij Arnhem begint het dan toch echt te regenen. Ach ja, het hoort erbij. De Nederrijn over en door richting Nijmegen. Hier kan ik, zonder al te veel om te fietsen, nog 5 bordjes mee pakken. De rest van omgeving Nijmegen bewaar ik voor mijn volgende tochten. Hoe zuidelijker, hoe minder prioriteit. Ik kom hier sowieso nog vaker. Bovendien weet ik via Bram Witvliet dat het daar prachtig fietsen is. Lest best laten we maar zeggen dan. Eenmaal de Waal over nog een klein stukje richting de Maas en de rood-wit geblokte vlag is weer in zicht. In mei fietste ik nog bij Heumen de brug over, maar nu gaat de oversteek via Ravenstein richting Schaijk. Door via Nistelrode waar nog een mooi stukje bosgebied ligt. Vanaf Veghel parallel aan de A50 richting Son (en Breugel). Niet de mooiste route, maar in het donker wel het beste te doen. Rond een uurtje of 10 ‘s-avonds was ik weer thuis. Volgend jaar Friesland compleet dan maar.