2024, Tocht 40

3 tm 13 mei: De rest van Friesland, Deel 1

11-daagse tocht, 213 nieuwe plaatsen bezocht. Totaal: 1.181,25km

Dag 1, Veldhoven-Angeren (89,47km)

Het is lente! Een nieuw jaar, met nieuwe fietsavonturen. Rupsen vallen uit bomen, weilanden en paden staan blank van de regen van april en een theetuin heet tegenwoordig een theeschenkerij, want dan kun je weer een euro meer voor je thee vragen.

Goed, op pad dan maar. Het plan is om op en neer naar Friesland te fietsen. Op de heenweg via Winterswijk. Daar ben ik uitgenodigd door Tamara en Bas, die ik 2 jaar geleden in Oostenrijk heb leren kennen. De eerste dag meteen naar de Achterhoek fietsen is een beetje teveel van het goede. Bij Katwijk ga ik de Maas over naar Mook via de spoorbrug. Ik besluit rond Nijmegen eens op mijn kaartje te kijken of er in de buurt overnachtingsmogelijkheden zijn. Bij Angeren woont Emma, die me via de mail ooit had uitgenodigd om bij hun wooncommunity te mogen kamperen. Ik was nog altijd welkom en viel meteen met mijn neus in de boter. Er was een pizza party, omdat een huisgenote van Emma haar verjaardag vierde! Thanks Emma en Marieke!

Dag 2, Angeren-Winterswijk (103,96km)

Nu naar Winterswijk dan maar. Ik besluit het pontje bij Huissen te nemen, de Neder-Rijn over. Vanaf daar oostwaarts, langs de Duitse grens. De dag begint mooi zonnig. Helaas stond ik wel in de drek te kamperen, dus ik ben een tentharing en het rubber dopje van mijn klapstoeltje in de modder verloren. In de avond begint het helaas weer te regenen. Tamara en Bas, bedankt voor het warme welkom in Winterswijk! Kamperen hoeft niet, want ik mag 2 nachten op de logeerkamer. Mooi, want dan kan ik morgen een rondje Winterswijk doen en hier de hoek verkennen.

Dag 3, Rondje Winterwijk (60,83km)

Mijn schoenen zijn nog nat, bah! Vergeten om er krantenproppen in te doen voor het slapen. Dat helpt meestal enorm. Gelukkig mocht ik van Tamara een föhn lenen, dus mijn ochtend begon met 20 minuten schoenen föhnen. Ik heb vandaag toch geen haast. Lekker licht bepakt een rondje fietsen. Ik kan makkelijk de gemeentes Winterswijk en Oost Gelre compleet rijden. Beetje miezer onderweg, maar verder redelijk weer gehad. Lekkere nachoschotel ook op het terras in Groenlo, één van de vele oude vestingstadjes die ons land telt. ‘s-Avonds stond de BBQ voor me aan met lekkere, verse scampi’s. Thanks Bas en Tamara!

Dag 4, Winterswijk-Apeldoorn (103,75km)

Goed. Richting Friesland dus. Maar daarvoor zit ik al te ver oostwaarts. Terug naar het westen ligt Apeldoorn, waar ik wederom welkom was bij ome Roel en tante Frieda. Via Varsseveld, Zutphen en Voorst, kom ik uiteindelijk in Apeldoorn. Het laatste stuk was bekend gebied. Net na achten was ik in zuidoost, op het Burgersveld, een inmiddels bekend adres.

Dag 5, Apeldoorn-Zwolle (98,56km)

Het doel van vandaag is om op weg naar Zwolle nog wat plaatsen onder de IJssel mee te pakken. Onderweg fiets ik langs een vergeten bordje; Zuuk. Ook kom ik door Reeve, een gloednieuwe plaats die voor de zomer van 2021 nog niet eens bestond. Bij Kampen steek ik de IJssel over. Het is lekker weer en ik wil eigenlijk zoveel mogelijk doorfietsen. Boven Zwolle besluit ik maar eens ouderwets wild te kamperen aan de rand van een weiland. Mag niet. Heb ik maling aan. Ik laat alles netjes achter en voor het ochtendgloren was ik alweer ingepakt.

Dag 6, Zwolle-Katlijk (112,02km)

Op naar Katlijk, gem. Heerenveen. Hier wonen Wietse en Colina, die ik ook ken vanuit Oostenrijk. Twee Friesche skileraren op leeftijd in een grote, Friesche woonboerderij. Ik mocht weer op de logeerkamer, wat altijd fijn is! Dat scheelt weer een heel kamp opzetten. Wietse vertelde dat er veel reeën en damherten in het aangelegen bos wonen. Ook vertelde hij dat ze bezig waren met de survivalvereniging, om in het bos een heel parcours uit te zetten. Survival is een echte sport geworden in Nederland met echte verenigingen. In Friesland wordt niet alleen gefierljept.

Dag 7, Rondje Opsterland (103,22km)

Omdat ik twee nachten mocht blijven in Katlijk, kon ik mooi weer een licht bepakt rondje fietsen. Ik besluit tegen de klok in onder het nationaal park de Alde Feanen door te fietsen, via Drachten. Langs het natuurgebied stond een oude windmolen naar Amerikaans model; zo’n schijf met heel veel wieken. Bij Akkrum fiets ik weer zuidwaarts, richting Heerenveen. ‘s-Avonds leer ik nog van Wietse en Colina dat zo’n houten bak met 5 gaten in de bovenkant een stoof is waar hete kolen onder in gaan. Om je voeten of een pan warm te houden. Ik dacht altijd dat het een lepelhouder was, althans zo ken ik dat ding van vroeger van opa. Ca. 30 plaatsen vandaag. Een goeie score!

Dag 8, Katlijk-Ossenzijl (94,09km)

Erg veel bezienswaardigheden vandaag. Waar ik gisteren als langs Porky’s pretpark ben gefietst (een knalroze caravan op iemand z’n erf), had ik vandaag de eer om langs Fryslân Space Station te fietsen. Hier had één of andere boer een space shuttle replica op z’n erf geparkeerd. Ook zag ik nog een sjieke oldtimer, een paar paaltjaskers en een voet van een oude, Amerikaanse windmolen die als monument is blijven staan.

Oh ja, en er was nog pech. Zo’n 6km voor Wolvega ging ik een ijsje eten bij een kanoverhuur. Toen ik het terrein op reed hoorde ik iets klingelen. Een grote bout lag op de grond, maar ik kon hem niet plaatsen als een  fietsonderdeel. Viel dat ding van mijn fiets af? Nee, dat kan niet. Die moet er al gelegen hebben. Ik geef dat ding aan de meneer van de kanoverhuur en ga na mijn ijsje weer op pad. Bij het spoor voor Wolvega, hoor ik weer iets van metaal op de grond vallen. Een moer! Verrek! Die komt van mijn zadel! En daar mist een bout … Ok, terug naar de kanoverhuur dan maar … Bedankt Ten Veen 2wielers voor het terug klikken van die bout. Daar heb je iemand met een kolenschop als hand voor nodig. Dat was me alleen niet gelukt.

In Ossenzijl op de camping, besluit ik ‘s-avonds nog een rondje te fietsen. Zo kan ik IJsselham en Kalenberg nog mee pakken. Prachtig stukje langs het water ten noordwesten van nationaal park de Weerribben-Wieden. Bedankt voor de sponsoring, camping De Stille Verkwikking.

Dag 9, Ossenzijl-Zuidwolde (104,64km)

Op weg naar Muggenbeet. Toepasselijk, gezien de jeuk overal. Het is mooi weer en ik ben veel in de buurt van water. Een goed recept om lek gestoken te worden. Even na Muggenbeet ligt de plaats Nederland, fraai weergegeven op een wit bord met oranje rand en letters. Vanuit hier gaat het oostwaarts via Havelte en daarna zuidoostwaarts naar de camping in Zuidwolde. Ook hier besluit ik ‘s-avonds nog snel een rondje te fietsen. Zo kon ik nog 5 plaatsen meepakken in de hoek rond Echten en Hoogeveen. Bedankt voor de sponsoring, camping Entekoele.

Dag 10, Zuidwolde-Hall (113,72km)

Op richting het zuiden. Bij Welsum kom ik bij een uitkijktoren waar ik al eens eerder ben geweest, tijdens mijn tocht van 2015 voor de ride on education. Van boven heb je een prachtig mooi uitzicht over het Vechtdal. Ik fiets ten oosten van de IJssel zuidwaarts. Bij Deventer pak ik de spoorbrug richting Twello. De Wilhelminabrug heb ik nu al een paar keer gezien, dus ik fiets eens iets anders. In Apeldoorn was deze keer helaas niemand thuis en het is ook al erg laat om een camping te zoeken. Hoe dan ook blijft het droog vannacht, dus ik zou ervoor kunnen kiezen om door de nacht te fietsen. In het pikdonker maak ik nog wat foto’s van bordjes in de gemeentes Voorst en Brummen, waaronder het bordje Klein-Amsterdam. In Hall vind ik een mooi bankje. Hier maar eens een bakje thee zetten.

Dag 11, Hall-Veldhoven (196,99km)

Ik heb de hele nacht niet geslapen, omdat ik ergens in Hall op een bankje verhalen heb zitten typen en foto’s en kaarten heb zitten bewerken. Ik heb letterlijk gewacht op de eerste zonnestralen en ben toen maar gaan fietsen. De kortste weg naar huis is 114km, maar ja, ik fiets niet de kortste weg. In heb nog werk te doen in rivierenland, waar plaatsen liggen die op geen enkele doorfietsroute liggen.  Via Rheden, Arnhem en Renkum ga ik bij Doorwerth de Neder-Rijn over. Daar liggen nog een aantal plaatsen in Neder- en Overbetuwe waar ik nog niet ben geweest. Waar ik wel ooit ben geweest, is het pontje Dodewaard-Druten. Ook deze keer sta ik voor Jan met de korte achternaam te wachten, want het pontje is maar een paar dagen per maand in de vaart. Niet vandaag uiteraard. Dat wordt 21 kilometer omfietsen via de brug bij Beneden-Leeuwen. Ik haat deze brug! Dit is nu al de 3e keer dat ik moet omfietsen via deze brug. Eén keer stond ik op exact dezelfde plek en een andere keer had ik respectievelijk de veerboten Heerewaarden-Varik en Wamel-Tiel gemist. Het is moeilijk om de Waal over te komen. Eenmaal in Druten, kon ik zonder nog verder om te fietsen de weg naar huis voortzetten. Bij Ravenstein was ik weer over de Maas, in Brabant. Vanuit hier maar dezelfde route als vorig jaar dan. Via Schaijk, Nistelrode en Veghel richting Eindhoven. Uiteindelijk net geen 200km gefietst vandaag. Rond middernacht was ik thuis.

Een mooie, verre tocht met veelal top weer. Het oosten van Gelderland en een groot stuk rivierenland compleet kunnen fietsen, maar helaas niet lang door Friesland kunnen fietsen. Ik heb in juni nog wat vrije dagen. Dus dit was zeker niet de enige tocht dit jaar.