Dit zijn alle steden, dorpen, buurtschappen en gehuchten van de provincie Utrecht met een plaatsnaambord.
In totaal maakte ik 147 foto’s van plaatsnaamborden in Utrecht. Eén daarvan is een dubbele plaats met zowel een blauw als een wit bord (Willige Langerak) en 3 daarvan hadden wel een bord, maar zijn officieel geen plaats (Leusden-Zuid, Soestdijk-Noord en ’t Sand).
In totaal bezocht ik in Utrecht dus 143 verschillende plaatsen op de fiets.
Mocht er nog eentje ontbreken die ik per ongeluk heb gemist, dan hou ik mezelf altijd aanbevolen via de mail: robin@robinfietst.nl
*De gemeentevermeldingen op de borden hoeven niet altijd meer te kloppen i.v.m. gemeentelijke herindelingen gedurende de loop der jaren.
Bijzonderheden:
1.) Hooglanderveen, gem. Amersfoort heeft (heel eigenwijs) een uniek ontwerp bord met contouren van bebouwing op de achtergrond. Zal wel twee ton subsidie gekost hebben ofzo.
2.) De Ruif, gem. Leusden heeft een zelf vervaardigd houten bordje. Ik zal hem voor deze ene keer mee tellen, maar ik verwacht wel dat er in de toekomst een fatsoenlijk bord staat, mocht ik er nog eens door fietsen. Net als in Asschat, ook in de gemeente Leusden, waarvan het bord was verdwenen.
3.) Egelshoek, gem. De Bilt (en gem. Hilversum). Ondanks dat dit bord, met het gele frame en het Hilversum “media stad” onderbord, er officieel uit ziet, komt het schuine lettertype niet overeen met de andere borden in de gemeente. Bovendien ontbreekt de gemeentevermelding op het bord. Toch ga ik deze meetellen in het eindtotaal, simpelweg omdat de betreffende plaats een kamp, met trotse kampbewoners betreft. Jongens, jullie wonen mijns inziens in een echte plaats! Daar gaan we niet moeilijk over doen. Ik vraag me trouwens wel af wat de gemeente dan bedoelt met dat schuine lettertype; dat iedereen daar scheef zit te wonen ofzo? …
4.) Het Klaphek, gem. IJsselstein. Wat is dit nou precies? Ooit stond er een ietwat fatsoenlijk bord, nu tref ik dit aan … Doet dit nou dienst als straatnaambord? Ik weet het niet. Ik ben ernaar toe gefietst in de hoop een bruisende plaats aan te treffen, dus ik tel hem, net als De Ruif, mee in het eindtotaal. Puur vanwege de beeldende naam, niet vanwege dit schrale bordje.
5.) Vreeswijk, gem. Nieuwegein. Volgens plaatsengids zou Vreeswijk, net als Jutphaas(-Wijkersloot) een “dorp in de stad” moeten zijn. Echter hangt heel Nieuwegein vol met eenzelfde soort witte wijkborden, waardoor de dorpen niet meer van de wijken te onderscheiden zijn. Tip aan de gemeente Nieuwegein (En de trotse bewoners van Jutphaas(-Wijkersloot) en Vreeswijk): Zie Heerlen en Landgraaf. Deze tel ik mee voor het eindtotaal, behalve Jutphaas(-Wijkersloot), waarvan ik het bord niet eens kon vinden.
6.) Soestdijk-Noord. Dit bord is eigenlijk bedoeld om het station aan te geven i.p.v. een plaats. Aangezien ik ook al het bord Soestdijk heb, ga ik deze niet als losse plaats tellen. Leusden-Zuid idem.
7.) Door gemeentelijke herindelingen bestaat een deel van de gemeente Vijfheerenlanden uit een voormalig stuk Zuid-Holland. De opgeheven gemeentes Leerdam en Zederik zijn feitelijk door deze herindelingen van provincie verhuisd. Het gebied dat eerst tot Zuid-Holland behoorde, hoort nu (op het gebied rondom Arkel na) tot de provincie Utrecht.
8.) ’t Sand gem. Utrechtse Heuvelrug is eigenlijk een landgoed en geen plaats, ondanks het officiële bord.