Friesland (Fryslân)

Dit zijn alle steden, dorpen, buurtschappen en gehuchten van de provincie Friesland (Fryslân) met een plaatsnaambord.

In totaal maakte ik 584 foto’s van plaatsnaamborden in Friesland. 12 daarvan zijn dubbele plaatsen met zowel een blauw als een wit (of bruin) bord (Akmarijp, Augsbuert-Lytsewâld, Foudgum, Haskerdijken, Hústernoard, Jislum, Katlijk, Mildam, Oosterstreek, Oranjewoud, Oudeschoot en Tsjerkgaast). 2 plaatsen zijn dubbel omdat ze onder meerdere gemeentes vallen (Bartlehiem en Feanwâldsterwâl). En 3 plaatsen hadden wel een bord, maar zijn officieel geen plaats, of onbekend als plaats (Atjetille, Pier Holwerd en Wâldhiem).

Ook vond ik nog een 3e bord van Akmarijp, waar niet de Friesche maar de Nederlandse naam bovenaan staat. En ik vond nog 2 verschillende borden van Vierhuis, met en zonder het voorschrift “buurtschap”.

In totaal bezocht ik in Friesland dus 565 verschillende plaatsen op de fiets.

Mocht er nog eentje ontbreken die ik per ongeluk heb gemist, dan hou ik mezelf altijd aanbevolen via de mail: robin@robinfietst.nl

*De gemeentevermeldingen op de borden hoeven niet altijd meer te kloppen i.v.m. gemeentelijke herindelingen gedurende de loop der jaren.

Note: Bij het indelen op alfabet, heb ik zoveel mogelijk geprobeerd om de benaming aan te houden die als eerste op het bord wordt vermeld. In het geval dat de Friese naam erg afwijkt van de Nederlandse naam, heb ik de Nederlandse naam aangehouden. Bij veel buurtschappen en gehuchten staat echter alleen de Friese naam op het bord.

Bijzonderheden:

1.) Zoals helaas bij bijna iedere provincie het geval is, waren ook in Friesland weer een aantal witte bordjes (en een bruin bordje) verdwenen of uiterst onvindbaar. Het betreft de volgende 10 plaatsjes: Eastwâld gem. Dantumadiel, Koufurderige gem. Súdwest-Fryslân, Seeryp gem. Terschelling, Tjeppenbur gem. Waadhoeke, Nijetrijne gem. Weststellingwerf en Ald Terp, Grut Midhuzen, Lyts Midhuzen, Tilbuorren & Welgelegen allen gem. Noardeast-Fryslân.

2.) Ook het bord van De Bieren gem. Súdwest-Fryslân was verdwenen (zo’n typische naam waarvan je verwacht dat ie ergens in een studentenhuis hangt.) Gelukkig had ik nog een foto van De Bieren van mijn allereerste tocht in 2009.

3.) U merkt het waarschijnlijk al aan veel Friesche namen en woorden. Die zijn gewoon niet uit te spreken. Vreemde lettercombinaties, zoals ii, oaiï of uoi. Vreemde leestekens zoals hoedjes. Het willekeurige gebruik van de letter J, die op werkelijk iedere plek in het woord kan komen te staan … Als u in Friesland woont en u bent dyslectisch … Veel succes!!

4.) Vier van de vijf Waddeneilanden behoren aan Friesland. Enkel Texel behoort tot Noord-Holland. Om op Schiermonnikoog te komen, moet je echter de boot pakken vanuit Groningen (Lauwersoog) … Maar lopen kan natuurlijk ook als het eb is.

5.) Een Fries vertelde me ooit dat de naam die bovenaan staat op het plaatsnaambord (Fries of Nederlands) aangeeft wat de officiële voertaal is in die betreffende plaats. Deze stelling heb ik echter weten te ontkrachten bij het plaatsje Akmarijp/Eagmaryp, waar aan de ene kant van het dorp de Friesche naam bovenaan staat, maar aan de andere kant van het dorp de Nederlandse naam. Er zit gewoon totaal geen logica in.

6.) Terherne gem. De Fryske Marren wordt beschouwd als het Kameleondorp, bekend uit de boeken van de Kameleon. Echter wonen de tweelingbroers Hielke en Sietse uit het verhaal niet in Terherne maar in het fictieve dorp Lenten. Deze “tourist trap” is dus fake. De mensen uit Terherne willen gewoon uw geld hebben.

7.) In de gemeente Achtkarspelen zijn drie borden die volgens wegnummers.nl een gehucht (onofficiële plaats) zouden moeten zijn; De Bosk, Quakkenburg en West. Echter staat op al deze (witte) borden het industrieterrein logo. Hiervan heb ik geen foto’s omdat ik dus (woon)plaatsen bezoek en geen industrieterreinen. Hetzelfde geldt voor Nieuweweg gem. Noardeast-Fryslân.

8.) Grauwe Kat gem. Súdwest-Fryslân wordt op een steen weergegeven i.p.v. een bord.

9.) De lêste Stuver gem. Achtkarspelen heet zo, omdat hier vroeger letterlijk de laatste stuiver tol moest worden betaald op de vaarweg van Dokkum naar het Prinses Margrietkanaal.

10.) In het plaatsje Ryptsjerk, gem. Tytsjerksteradiel, vond de dorpscommissie het nodig om álle (!!!) plaatsnaamborden af te dekken met zeildoeken met daarop enkele spreuken en een dorpsfeest aankondiging. Nét op de dag dat ik een foto van het bord Ryptsjerk wil komen maken. Ja sorry hoor, maar daarvoor ben ik niet helemaal uit Brabant komen fietsen. Gelukkig heb ik altijd mijn zakmes bij me, dus de dorpscommissie van Ryptsjerk stuurt maar mooi een factuur voor 2 nieuwe tie-wraps. Als ik géén officiële borden wil fotograferen, dan ga ik wel met carnaval door Brabant fietsen. Dat doek hangt er nog. Gewoon even terug vouwen en onder weer vastmaken. Oant Sjen en maak er maar een mooi feestje van!

11.) Breezanddijk en Kornwerderzand liggen beide op de Afsluitdijk. Breezanddijk, dat geen plaatsnaambord heeft, ligt precies in het midden en bevat het tankstation langs de A7. Kornwerderzand ligt enkele kilometers uit de kust van Friesland en was vroeger een werkeiland. Tegenwoordig staan er huizen en wonen er zo’n 50 mensen.

12.) In het plaatsje Kimswerd staat een standbeeld van Grutte Pier. Deze Friesche volksheld staat erom bekend dat hij nogal goed was in het afhakken van hoofden met een heel groot zwaard. Niemand kent het exacte aantal hoofden, maar als Grutte Pier nu had geleefd en hoofden hakken was nu ook nog een sport geweest, dan had Grutte Pier zeker in de Champions League gespeeld. Friezen zijn erg sportieve winnaars!

<- Terug