Fiets
Het meest essentiële is natuurlijk een goede fiets. Ik heb een Koga-Miyata Worldtraveller met leren Brooks zadel en voordragers. Shimano Deore XT afgemonteerd. Een echte bikepacking fiets die maximaal bagage kan meenemen met twee extra tassen aan het voorwiel. Stevig, comfortabel en betrouwbaar.
Tassen
Volledig waterdichte, afneembare fietstassen met afzonderlijk ophangsysteem. In de bikepackingwereld ook “panniers” genoemd. 2x klein/voor (13 liter) en 2x groot/achter (25 liter) van het merk Thule. I.v.m. het lage ophangpunt aan het voorwiel zijn grotere tassen voor niet aan te raden. Iedere tas komt met een losse draagband, dus 4 stuks. De praktijk leert dat je er eigenlijk maar één van nodig hebt.
Kampeerspullen
-3-seizoenen slaapzak van het merk Nomad (deze ga ik volgend jaar vervangen voor een compactere mummy-slaapzak).
-Opblaasbaar slaapmatje van het merk Thermarest. De beste uit zijn klasse; NeoAir XTherm NXT. Licht, compact en met een R-waarde van 7.3 zelfs geschikt voor Alaska (of Friesland).
-Extra isolatie ondermatje van de Bever. Tevens ter bescherming van je slaapmatje.
-Travel Pillow. Een licht en compact, opblaasbaar hoofdkussen.
-Quechua Quick-Hiker tent (1,9kg). Dit model tent is redelijk onderschat. Tegenwoordig ga ik niet zo snel meer naar de Decathlon voor mijn kampeerspullen, maar dit tentje is iets anders. Deze tent is inmiddels meer dan 10 jaar oud en wordt door sommige bikepackers de hemel in geprezen voor zijn eenvoud. De binnen- en buitentent zitten aan elkaar bevestigd en voor het opzetten zijn slechts 10 haringen en 1 tentstok (boog) nodig. Officieel is dit een tweepersoons model, wat als solo bikepacker ideaal is. Een eenpersoons tent is weliswaar lichter, maar waar laat je dan al je spullen mooi droog overnacht? Dat is bij het kiezen van een tent een serieuze afweging die gemaakt dient te worden.
-Ook van de Decathlon (geheel rechts op de foto) een inklapbaar stoeltje. Wat is er fijner dan na een dag fietsen even lekker in een stoeltje te chillen? Meer gewicht, dat wel, maar ik kan inmiddels niet meer zonder.
Verder
-3x 0.5 liter bidon.
-Toiletspullen met mini shampoo, zeep, tandpasta en tijgerbalsem voor de beenspieren.
-2x handdoek, formaat keuken. Kleiner dan normale handdoeken, maar nog steeds ideaal om op reis als douchehanddoek te gebruiken. Ik heb diverse “travel towels” geprobeerd, maar die drogen helaas niet zo goed af.
-Koeltasje met wat eten voor onderweg plus een “spork” (lepel en vork in één).
-Powerbank met kabels. Genoeg capaciteit om een telefoon 4x mee op te laden.
-Zwitsers zakmes, camping model.
-Hoofdlampje. Dit lampje is multifunctioneel. Je kunt hem als fietsverlichting (wit en rood), maar ook als lampje in de tent gebruiken. Op te laden met USB. Vooral ook handig als je in het donker je tent moet opzetten.
-EHBO kit. Omdat er in mijn zakmes al een schaartje zit, kan ik hiervan het schaartje thuis laten. Scheelt weer iets aan gewicht.
-Jetboil kooktoestel op gas. Ideaal, licht en compact. Al het toebehoren, (gaspatroon, brander, driepoot en koffiefilter) passen in de beker zelf. Deksel dient tevens als vergiet voor bijvoorbeeld pasta of rijst.
-Pet en zonnebril tegen de (laagstaande) zon.
-Reparatieset met fietspompje en reserve binnenband (optioneel op verre tochten).
Reparatieset
Reparatieset met het volgende:
-3 verschillende maten inbussleutels.
-Bandenplakkertjes, schuurpapier en lijm.
-Bandenlichters.
-Kettingpons en reserve schakel (voor het geval je ketting breekt).
-Tie-wraps (altijd bij hebben voor bijv. een los spatbord of kapotte tas).
-Plakkertjes voor een eventueel kapot luchtbed of kapotte tent.
Kleding
-Regenkleding, broek en jack. Gewoon van de Boerenbond.
-Windjack van het bergmerk Salewa. NL approved!
-Fietsbroek met zeem van het merk Castelli. Omdat je niet met een “derde bal” in het ziekenhuis wilt liggen.
-2x lange broek. Een trainingsbroek van polyester en een casual broek van hennep. Deze materialen zijn licht, ademend en drogen snel. Bovendien is hennep erg duurzaam en gaat het niet zo snel stinken als bijv. katoen.
-1x korte broek. Ook van hennep.
-2x shirt. Een polyester en een hennep.
-1x trui, materiaal Polartec. Deze trui heb ik eigenlijk aangeschaft voor wintersport, maar is ideaal bij bikepacking. Licht en super warm.
-1x lange, isolerende onderbroek van Merino wol. Voor de echt koude nachten.
-Ondergoed en sokken (Merino wol).
-Badslippers van foam met klittenband. Lichter dan rubber en compacter op te bergen.
Slot
-Tja, dit is toch een afweging die je zelf moet maken. Ik hoor menig mens al denken, waarom zou je 100 gram op je slippers besparen, terwijl je een 2,8kg zwaar slot loopt mee te zeulen? Goeie vraag. Ik wil gewoon niet dat mijn fiets gejat wordt, denk ik. Plus het maakt het toch iets uitdagender.
Goed materiaal is het halve werk.
- Omdat Nederland vrij klein en compact is, heb ik veel tochten met lichte bepakking gefietst. Vooral de 2-daagse tochten heb ik zonder kampeerspullen gefietst, omdat ik vaak bij iemand kon overnachten. Ook heb ik een aantal keer mijn tent opgezet op een camping, om er meerdere dagen aan één stuk te blijven, zodat ik licht bepakt de omgeving verder kon verkennen. Deze lijst is meer een indicatie om te laten zien wat en hoeveel je zoal op de fiets mee kunt nemen aan bagage.